|

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Dostałam ten przepis od koleżanki Wioli. Koleżanka Wiola na pewno się nie obrazi, że puszczam go dalej w świat.
Ciasto zawsze wychodzi – faktycznie! Sama sprawdziłam! Nadaje się i na pączki, i na bułki na parze, i na strucle czy zwykłe ciasto drożdżowe z owocami.

Składniki (ja robię z połowy, bo z tych ilości wychodzi tego ogrom!):
3 szkl. mleka ciepłego
1 kg mąki
1 szkl. cukru
10 dkg drożdży najlepiej świeżych (od biedy paczuszka suchych)
10 dkg margaryny roztopionej
5 żółtek
aromat waniliowy
szczypta soli

Mąkę podzielić na dwie równe części.

Zrobić rozczyn: w jednej szklance ciepłego mleka rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 1 cukru i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia pod ściereczką.

2 szklanki bardzo ciepłego mleka wymieszać z jedną częścią mąki, dodać wyrośnięty rozczyn i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, pod ściereczką.

Żółtka, sól, cukier utrzeć mikserem, dodać roztopioną margarynę i aromat, zmiksować.

Połączyć żółtka z wyrośniętym ciastem. Dodać drugą część mąki i wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt lejące (zbyt klejące), dodać jeszcze mąki. Wyrobić.

I tu następuje dowolność.
Można formować kulki, nadziewać je marmoladą i usmażyć na głębokim oleju. Będą pączki.
Można wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować i posmarować marmoladą lub nadzieniem z Ewowych drożdżówek z serem. Zwinąć roladę. Posypać kruszonką i mamy struclę.
Można wyłożyć zwykłą blachę papierem, na papier dać ciasto, a na ciasto owoce i kruszonkę i mamy drożdżowe z owocami.
A jak chcemy bułki na parze, to robimy kulki i gotujemy je na parze.

Fot. Gabi

Podobne wpisy