W oczekiwaniu na lato – ciasto z mango i bananami
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Czyli mango plus banany plus bita śmietana. Ciasto wyszło trochę przez przypadek – mąż zamiast winogron kupił mango i kombinowałam, co z nim zrobić, bo jakoś nie miałam ochoty na ten owoc w wersji surowej. Wyszło pysznie. Kruchy spód, masa budyniowo-frużelinowa, warstwa z owoców i bita śmietana. Polecam każdemu, kto tęskni za latem.
Potrzebujemy:
Kruchy spód:
1 szklanka mąki krupczatki
100 g masła
jajko
2 łyżeczki cukru
Mąkę i masło pokrojone na kawałeczki wrzucamy do malaksera i mielimy na „piasek”. Przesypujemy do miski, dodajemy cukier i jajko i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, wylepiamy dno tortownicy i pieczemy ok. 15 min. w 170 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Masa z mango i bananów:
1 dojrzałe mango
2 banany
4 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki wody
Mango i banany miksujemy blenderem. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy żółtka, cukier, sok z cytryny i podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia tuż przed momentem wrzenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i znów stawiamy na palniku – znów zdejmujemy zanim zawrze. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa ostygnie, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i miksujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. Wylewamy na kruchy spód i wkładamy do lodówki – przynajmniej na godzinę.
Bita śmietana:
250 ml śmietany 30%
2-3 łyżeczki cukru
Bijemy śmietanę z cukrem na sztywno. Dekorujemy nią ciasto.