• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

W oczekiwaniu na lato – ciasto z mango i bananami

8 maja 2014 • 4  

Poleca: Ania

Fot. Ania

Czyli mango plus banany plus bita śmietana. Ciasto wyszło trochę przez przypadek – mąż zamiast winogron kupił mango i kombinowałam, co z nim zrobić, bo jakoś nie miałam ochoty na ten owoc w wersji surowej. Wyszło pysznie. Kruchy spód, masa budyniowo-frużelinowa, warstwa z owoców i bita śmietana. Polecam każdemu, kto tęskni za latem.

Potrzebujemy:
Kruchy spód:
1 szklanka mąki krupczatki
100 g masła
jajko
2 łyżeczki cukru

Mąkę i masło pokrojone na kawałeczki wrzucamy do malaksera i mielimy na “piasek”. Przesypujemy do miski, dodajemy cukier i jajko i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, wylepiamy dno tortownicy i pieczemy ok. 15 min. w 170 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Masa z mango i bananów:
1 dojrzałe mango
2 banany
4 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody
2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/5 szklanki wody

Mango i banany miksujemy blenderem. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy żółtka, cukier, sok z cytryny i podgrzewamy, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia tuż przed momentem wrzenia. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i znów stawiamy na palniku – znów zdejmujemy zanim zawrze. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy masa ostygnie, dodajemy żelatynę rozpuszczoną w wodzie i miksujemy, żeby składniki dobrze się połączyły. Wylewamy na kruchy spód i wkładamy do lodówki – przynajmniej na godzinę.

Bita śmietana:
250 ml śmietany 30%
2-3  łyżeczki cukru

Bijemy śmietanę z cukrem na sztywno. Dekorujemy nią ciasto.

#banany, #kremówka, #mango
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Ogórkowa z warzywami Poprzedni
Paluchy z niespodzianką • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka “świeżynka”  

26 maja 2013

Kotleciki z ryby  

14 lutego 2014

Pizza Mamy Dudiny  

17 września 2013

4 komentarze

  1. kasia ...

    on 11 stycznia 2015 at 17:39
    Odpowiedz

    Właśnie dziś po wczorajszym przygotowaniu ciasto zostało zjedzone! Bardzo mi zasmakowało, orzeźwiające, przypominające o lecie trochę egzotyczne, PYSZNE! Zabieram się za drukowanie przepisu aby nie zapomnieć i kiedyś zrobić jeszcze raz, pozdrawiam 🙂

    • eva

      on 11 stycznia 2015 at 19:49
      Odpowiedz

      Ale miło słyszeć takie opinie! Bardzo dziękujemy 🙂

  2. gin

    on 8 maja 2014 at 21:01
    Odpowiedz

    Ależ ma cudownie słoneczny słoneczny kolor! Zachwycił mnie 🙂

  3. Justyna Żak

    on 8 maja 2014 at 18:51
    Odpowiedz

    ciasto wygląda rewelacyjnie:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda