Omlet „w przerwie meczu”
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Sport u mnie pobudza łaknienie. Jak poradzić sobie z głodem, gdy przerwa w meczu ma zaledwie 15 minut? Omlet to doskonały pomysł: pożywny, smaczny i szybki w przygotowaniu.
Składniki:
2 jajka
kawałek wędliny (użyłam chorizo fort)
trochę startego sera (ementaler)
8 koktajlowych pomidorków
szczypiorek
sól, pieprz
odrobina masła
Jajka rozbełtać, dodać ser i pokrojoną wędlinę oraz sól i pieprz, po czym wymieszać. Masę wylać na rozgrzaną patelnię. Kawałek masła włożyć na brzeg omletu, gdy ten będzie już lekko ścięty i poruszyć patelnię, aby masło okrążyło omlet. Dzięki temu boki szybciej się zetną i będzie łatwiej przewrócić. Dołożyć pomidorki pokrojone na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości pomidorków) i za pomocą łopatki obrócić omlet. Jeden pomidorek zostawiłam sobie do dekoracji. Trzymać na patelni do usmażenia drugiej strony, po czym przełożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.
Fot. Antylopka |