Chleb cytrusowy
Poleca: Antylopka
Źródło: Smakowity Chleb
Fot. Antylopka |
Nie wiem, co mnie naszło, że o 22.30 w sobotni wieczór wzięłam się za pieczenie chleba. Pewnie chęć rozsmakowania się przy śniadaniu kanapeczką świeżego chlebka z wędzonym łososiem. Już mi ślinka cieknie!
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżki startej skórki z cytryny
100 ml soku z cytryny (u mnie pół na pół z sokiem z czerwonej pomarańczy)
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą i skórką z cytryny. Sok wymieszać z wodą i stopniowo wlewać do suchych składników. Wyrabiać ciasto, aż będzie zwarte i elastyczne. Przykryć w misce ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia – w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, uformować bochenek. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić na pół godziny.
Ostrym nożem naciąć przez środek (to oczywiście nie jest konieczne).
Piec 30-35 minut w 200 stopniach. Studzić na kratce.
Fot. Antylopka |
Fot. Antylopka |