|

Gotowana szynka

Poleca: Thinka
Źródło: Lepszy smak

Fot. Thinka

Składniki:
szynka wieprzowa, tzw. kulka
2 ząbki czosnku

Zalewa:
2 l wody
0,5 szkl. soli kuchennej (lub mniej – 1/3 czy 1/4 szkl., jeśli woli się mniej słone wędliny)
1 łyżeczka cukru
5 liści laurowych
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka chili w proszku
6 ząbków czosnku
6 ziaren jałowca
5 ziaren ziela angielskiego

Zalewę zagotować i ostudzić pod przykryciem.
Kulkę natrzeć dwoma ząbkami czosnku (można ją związać), włożyć do szczelnego pojemnika lub owinąć folią. Zostawić na pół doby w lodówce (najlepiej na całą noc).
Włożyć kulkę (już bez folii) do zimnej zalewy. Zagotować i gotować 10-15 minut (nie dłużej). Woda cały czas musi lekko bulgotać. Garnek powinien być przykryty. Jeśli zalewa nie zakrywa w całości mięsa, do garnka można wrzucić parę obranych surowych ziemniaków. Po ugotowaniu zostawić do ostudzenia.
Po ostudzeniu ponownie zagotować zalewę z kulką. Gotować 10-15 minut (nie dłużej). Zostawić do ostudzenia. I gotowe!

Fot. Thinka

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Domowy Wyrób

Podobne wpisy