Poleca: Ania
![]() |
Fot. Ania |
Są takie dni, kiedy człowiekowi nagle i niespodziewanie zachce się czegoś słodkiego, ciepłego, pachnącego. Na takie chwile idealna jest ekspresowa szarlotka.
Potrzebujemy:
2 jabłka (ukochane szare renety)
4 cukierki-Krówki
kawałek świeżego imbiru – tak łyżka posiekanego na drobno
kawałek masła (około 1/4 kostki)
mąka i cukier w równych porcjach – czyli około 3-4 łyżki cukru i tyle samo mąki; nie potrafię podać aptekarskich proporcji, ponieważ zawsze dosypuję “na oko”
łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Krówki siekamy na małe kawałki, imbir w maciupeńką kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i układamy na blaszce.
Z masła, cynamonu, mąki i cukru robimy kruszonkę, czyli zagniatamy wszystko razem, aż zrobi się zwarta kulka. Kruszonkę rozdrabniamy w palcach i układamy równomiernie na jabłkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Podajemy z lodami lub kleksem z bitej śmietany i zajadamy na ciepło 🙂
![]() |
Fot. Ania |
3 komentarze
Smakowy Raj - Olinka
on 21 marca 2013 at 17:52fajny pomysł na coś dobrego 🙂 czasami brakuje cukru, a tu jest sposób na jego uzupełnienie i to szybkie 🙂 ja uwielbiam krówki, ale muszę z nimi uważać, bo czasami wyskakuje mi po nich uczulenia. Szarlotka w każdym razie super. Dziękuję za kolejny wpis w akcji i pozdrawiam Was kobitki:)
Olinka – Smakowy Raj
Dominika
on 21 marca 2013 at 12:12Moja mama byłaby zachwycona taką krówkową szarlotką 🙂
Orcia
on 21 marca 2013 at 11:21oooo jakie to proste się wydaje być. 🙂