||

Szarlotka w 15 minut z imbirem i krówkami

Poleca: Ania

Fot. Ania

Są takie dni, kiedy człowiekowi nagle i niespodziewanie zachce się czegoś słodkiego, ciepłego, pachnącego. Na takie chwile idealna jest ekspresowa szarlotka.

Potrzebujemy:
2 jabłka (ukochane szare renety)
4 cukierki-Krówki
kawałek świeżego imbiru – tak łyżka posiekanego na drobno

kawałek masła (około 1/4 kostki)
mąka i cukier w równych porcjach – czyli około 3-4 łyżki cukru i tyle samo mąki; nie potrafię podać aptekarskich proporcji, ponieważ zawsze dosypuję „na oko”
łyżeczka cynamonu

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Krówki siekamy na małe kawałki, imbir w maciupeńką kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i układamy na blaszce.

Z masła, cynamonu, mąki i cukru robimy kruszonkę, czyli zagniatamy wszystko razem, aż zrobi się zwarta kulka. Kruszonkę rozdrabniamy w palcach i układamy równomiernie na jabłkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Podajemy z lodami lub kleksem z bitej śmietany i zajadamy na ciepło 🙂

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy