Szarlotka w 15 minut z imbirem i krówkami
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Są takie dni, kiedy człowiekowi nagle i niespodziewanie zachce się czegoś słodkiego, ciepłego, pachnącego. Na takie chwile idealna jest ekspresowa szarlotka.
Potrzebujemy:
2 jabłka (ukochane szare renety)
4 cukierki-Krówki
kawałek świeżego imbiru – tak łyżka posiekanego na drobno
kawałek masła (około 1/4 kostki)
mąka i cukier w równych porcjach – czyli około 3-4 łyżki cukru i tyle samo mąki; nie potrafię podać aptekarskich proporcji, ponieważ zawsze dosypuję „na oko”
łyżeczka cynamonu
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Krówki siekamy na małe kawałki, imbir w maciupeńką kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy i układamy na blaszce.
Z masła, cynamonu, mąki i cukru robimy kruszonkę, czyli zagniatamy wszystko razem, aż zrobi się zwarta kulka. Kruszonkę rozdrabniamy w palcach i układamy równomiernie na jabłkach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Podajemy z lodami lub kleksem z bitej śmietany i zajadamy na ciepło 🙂
Fot. Ania |