Poleca: Gosia
Źródło: Kotlet.tv
![]() |
Fot. Gosia |
To taka warzywna bomba witaminowa. Dobra na obiad, jeśli już ma się dosyć mięsa lub jeśli bardzo się chce dziecku dać konkretną dawkę warzyw. Mi osobiście brakuje jakiegoś akcentu mięsnego w tym daniu, ale my jesteśmy bardzo mięsożerni, więc pewnie dlatego. Tak czy inaczej, myślę, że z czystym sumieniem mogę ją polecić, bo ogólnie jest smaczna.
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
3-4 buraki
2 marchewki
2 cukinie
250 ml śmietany kremówki
2 ząbki czosnku
2 jajka
1 łyżka mąki
ok. 5 plasterków żółtego sera
Ziemniaki, marchewkę i buraki podgotować. Uważać jednak, żeby nie rozgotować, bo “dojdą” w piekarniku. Jak się chce zrobić szybko ten obiad, to można wykorzystać marchewkę z puszki i już kupne buraki ugotowane.
Zrobić sos: śmietanę, mąkę, jajka, czosnek i przyprawy wymieszać.
Pokroić wszystkie warzywa w plastry i układać warstwy. Ja układałam: ziemniaki, marchew, buraki, ziemniaki i cukinia. Każdą warstwę polewać sosem. Na wierzchu ułożyć żółty ser. Można zrobić to od razu, ja jednak polecam dorzucić ten ser na ok. 10-15 minut przed zakończeniem pieczenia.
Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.
![]() |
Fot. Gosia |
Brak komentarzy
— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —