Schab ze śliwką
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Składniki:
kilogram schabu bez kości
suszone śliwki
trochę oleju
sól, pieprz
rosół (ok. 300 ml) lub kostka rosołowa – do podlania mięsa
opcjonalnie mąka do zaciągnięcia sosu (nie używam)
Mięso naciąć przez środek na całej długości i nadziać suszonymi śliwkami (bez pestek). Następnie od zewnątrz posolić i popieprzyć i włożyć do brytfanny z olejem na spodzie. Piekę 40 minut na 180 stopni, po czym obracam mięso na drugą stronę i zostawiam na kolejne 40 min. Po tym czasie delikatnie podlewam częścią rosołu i rozcieram śliwki, które wypadły ze środka (sos się zagęszcza, a ja na koniec nie muszę zaciągać go mąką). Gdy mięso jest odpowiednio miękkie, podlewam do końca rosołem i zostawiam jeszcze na trochę w piecu. Kilogramowy kawałek piekę w sumie około 2 godzin.
Fot. Antylopka |
Można podawać z pyzami Fot. Antylopka |