|

Risotto z mięsem

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Słysząc ciągle nagabywania męża: „zrobiłabyś risotto…” – postanowiłam je zrobić… i teraz żałuję, że się wcześniej nie zdecydowałam. Szybkie, proste danie, a jak cieszy podniebienie! 😀

Składniki:
woreczek ryżu
ok. 40 dag mięsa mielonego
mieszanka warzyw – włoszczyzna (paski)
kukurydza
przecier pomidorowy
sól, pieprz, bazylia
przyprawa do mięsa mielonego
cebula
3-4 ząbki czosnku

Ryż gotujemy w osolonej wodzie – ja dodałam troszkę curry dla smaku i koloru.
Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mielonego, smażymy na oleju, dodajemy pokrojoną w paski cebulkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
W osolonej wodzie gotujemy mieszankę warzywną, tak żeby jej nie rozgotować. Wystarczy na chwilę wrzucić do wrzątku.
Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy z kartonika albo pomidory krojone – według upodobania. Chwilę smażymy, ciągle mieszając, dodajemy warzywa, kukurydzę i dalej mieszamy. Doprawiamy wszystko według uznania.
Można podać od razu z ryżem albo wrzucić do naczynia żaroodpornego i zapiec z serem na przykład.
Ja wrzuciłam ryż na patelnię do mięsa i warzyw i potrzymałam chwilę, żeby się „przeżarło” wszystko razem. W razie gdyby trzeba było danie rozwodnić – można dodać bulionu.

Podobne wpisy