• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami// serniki

Sernik z rabarbarem w cieście kakaowym

22 maja 2015 • 2  

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Sto lat temu robiłam desernik rabarbarowy. Był bardzo dobry, ale mnie nie zachwycił. W tym roku skusiłam się na przepis z tej samej strony – Kwestii Smaku. I odpłynęłam. NIGDY jeszcze nie jadłam tak dobrego ciasta. Z sernikami mam zawsze taki problem, że są dla mnie zbyt mdłe. Nie jestem w stanie przejeść nawet małego kawałka. Tutaj rabarbar dodaje kwaskowatości, kakaowe ciasto też dokłada swoje trzy grosze i wychodzi po prostu poezja. Absolutnie musicie spróbować go jeszcze w tym sezonie!

Składniki:
(na tortownicę o średnicy 25-26 cm)
Ciasto:
1,5 szkl. mąki
3 łyżki kakao
60 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajko

Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części – 2/3 i 1/3. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Większą rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy większej niż tortownica i przekładamy do formy, wyklejając ciastem spód i boki do wysokości ok. 2 cm. Na spodzie tortownicy powinien leżeć papier do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przykrywamy całość folią i wkładamy do lodówki na godzinę.

Masa serowa:
500 g zmielonego twarogu
250 g sera mascarpone
2/3 szkl. cukru pudru
1 duży budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (w proszku)
1 jajko

Twaróg i mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i budyniem tylko do momentu, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i znów miksujemy krótko – aż się połączą.

Rabarbar:
400 g rabarbaru (ok. 4 łodyżki)
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
8 łyżek wiórek kokosowych

cukier puder do posypania

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Nakładamy na nie masę serową.

Rabarbar myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem pudrem, mąką i wiórkami – mieszamy. Od razu przekładamy do formy na masę serową.

Z lodówki wyjmujemy schłodzoną 1/3 część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach na wierzch ciasta.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Wyjmujemy od razu z piekarnika i studzimy na blacie. Po przestudzeniu można zdjąć boki formy, a ciasto posypać cukrem pudrem. Kroimy dopiero ostudzone ciasto. Przechowujemy w lodówce.

Fot. Ewa

Fot. Ewa

#budyń, #kakao, #kokos, #mascarpone, #rabarbar, #twaróg
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Kurczak w sosie pomidorowym z mascarpone Poprzedni
Sałatka z kalafiorem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Muffinki z ananasem  

15 maja 2013

Koktajl trójkolorowy  

24 sierpnia 2015

Sernik wiśniowo-bananowy  

21 maja 2013

2 komentarze

  1. Kinga Łucja

    on 22 maja 2015 at 14:57
    Odpowiedz

    Smacznie 🙂

    • eva

      on 22 maja 2015 at 20:32
      Odpowiedz

      Naprawdę smacznie. Polecam 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda