Ryba curry
Fot. Ewa |
Jakiś rok temu odkryłam obiady „curry”, czyli połączenie świeżego imbiru z mleczkiem kokosowym i przyprawą curry. Przygotowywałam już w tej wersji kurczaka, teraz przyszedł czas na rybę.
Składniki:
filety rybne, np. z dorsza (ja daję mrożone, po dokładnym rozmrożeniu i osuszeniu)
puszka mleka kokosowego
1 cebula
2 cm świeżego imbiru
limonka (lub cytryna)
2 pomidory (lub pomidory krojone w puszce, bez zalewy)
przyprawa curry
sól, pieprz
masło lub oliwa do smażenia
Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną cebulkę z pokrojonym w drobną kostkę imbirem. Dorzucamy pomidory i chwilkę smażymy. Dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Kiedy całość zacznie lekko bulgotać, dodajemy rybę pokrojoną w grube paski (każdy filet kroję mniej więcej na trzy części). Rybę można też wcześniej delikatnie doprawić solą i pieprzem.
Podgrzewamy do miękkości ryby. Na koniec dodajemy sok z limonki lub cytryny.
Podajemy np. z ryżem lub kuskusem i warzywami gotowanymi na parze.
Poleca: Ewa
Źródło: Kotlet.tv
Fot. Ewa |
Fot. Ewa |