• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami// torty// walentynki

Torcik truskawkowo-czekoladowy

22 maja 2013 • 3  

Poleca: Ania

Źródło: World Baking Day, poziom 84

Fot. Ania

Torcik w przepyszny sposób zapoczątkował u nas sezon na truskawki. Ciacho jest przepyszne, ale zupełnie nie rozumiem, dlaczego na stronie World Baking Day zostało oznaczone jako dość trudne do upieczenia – przygotowanie wcale nie jest trudne.
Mam jednak do niego drobną uwagę – w tej formie (placki przełożone kremem) radzę przygotować je dzień wcześniej i na noc odstawić do lodówki, żeby kruche ciasto zmiękło. Inaczej będzie je dość trudno jeść. Jeśli zamierzamy je zjeść w dniu przygotowania, lepiej zrobić je w formie tarty.

Na kruche ciasto potrzebujemy:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych orzechów
0,5 szklanki cukru
250 g masła
1 małe jajko

Wszystkie suche składniki (mąkę, orzechy i cukier) wsypać do miski i posiekać z masłem. Dorzucić jajko i zarobić szybko ciasto. Podzielić je na 4 części i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować na identyczne placki – jako punktu odniesienia można użyć formy do tortownicy (u mnie taka o średnicy 24 cm). Po kolei wsadzać placki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10-13 minut. Po upieczeniu zdjąć delikatnie z formy i położyć na płaskiej powierzchni, żeby ostygły. (Ja piekłam na papierze do pieczenia i z blaszki zdejmowałam razem z papierem).
Placek, który zamierzamy dać na samą górę, należy ponacinać nożem tak, aby utworzyły się trójkąciki – wielkości jednego kawałka tortu – złączone czubkami.

Na krem z białej czekolady potrzebujemy:
400 ml śmietanki kremówki
2 białe czekolady
1 śmietan fix (taki na 200-250 ml)

Śmietankę wlewamy do garnka, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. Nie gotujemy! Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Ubijamy mikserem na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy opakowanie śmietan fixu.

Na krem z ciemnej czekolady:
300-350 ml śmietanki kremówki
1 czekolada gorzka
0,5 czekolady mlecznej
1 śmietan fix (taki na 200-250 ml)

Krem przygotowujemy identycznie jak krem z białej czekolady.

Dodatkowo potrzebujemy jeszcze truskawki. U mnie tylko 300 gramów, ale w sezonie radzę ich nie żałować 😉

Wykonanie
Na paterze kładziemy pierwszy placek. Smarujemy ciemnym kremem i układamy pokrojone w kostkę truskawki. Kładziemy drugi placek, delikatnie go dociskamy, smarujemy białym kremem i znów posypujemy truskawkami. Kolejny placek i ciemny krem i truskawki. Na wierzch kładziemy placek ponacinany w trójkąciki. Smarujemy go resztą białego kremu i ozdabiamy truskawkami. Odstawiamy na noc do lodówki.

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku

#czekolada, #kremówka, #orzechy, #truskawki
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Zapiekanki z pastą z tuńczyka Poprzedni
Makaron z pesto i tuńczykiem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka z pora  

3 lipca 2013

Ciasteczka z galaretką w czekoladzie  

12 września 2013

Ryba po grecku  

27 kwietnia 2013

3 komentarze

  1. Adam

    on 22 maja 2013 at 12:58
    Odpowiedz

    Ten torcik wygląda świetnie. Pozdrawiam!

  2. Justyna :)

    on 22 maja 2013 at 11:48
    Odpowiedz

    Dziewczyny! wyróżniłam Wasz blog w programie Liebster Blog. Pozdrawiam i zapraszam do zabawy 🙂

    Ps. Torcik wygląda smakowicie 🙂

  3. Bo(ro)n Appétit

    on 22 maja 2013 at 11:13
    Odpowiedz

    Robiłam ostatnio bardzo podobny torcik dla siostry z okazji urodzin. Była zachwycona!
    Pyszny, prawda?

    Udanego dnia,

    Agata

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda