Torcik truskawkowo-czekoladowy
Poleca: Ania
Źródło: World Baking Day, poziom 84
Fot. Ania |
Torcik w przepyszny sposób zapoczątkował u nas sezon na truskawki. Ciacho jest przepyszne, ale zupełnie nie rozumiem, dlaczego na stronie World Baking Day zostało oznaczone jako dość trudne do upieczenia – przygotowanie wcale nie jest trudne.
Mam jednak do niego drobną uwagę – w tej formie (placki przełożone kremem) radzę przygotować je dzień wcześniej i na noc odstawić do lodówki, żeby kruche ciasto zmiękło. Inaczej będzie je dość trudno jeść. Jeśli zamierzamy je zjeść w dniu przygotowania, lepiej zrobić je w formie tarty.
Na kruche ciasto potrzebujemy:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych orzechów
0,5 szklanki cukru
250 g masła
1 małe jajko
Wszystkie suche składniki (mąkę, orzechy i cukier) wsypać do miski i posiekać z masłem. Dorzucić jajko i zarobić szybko ciasto. Podzielić je na 4 części i odstawić na 1-2 godziny do lodówki.
Wszystkie kawałki ciasta rozwałkować na identyczne placki – jako punktu odniesienia można użyć formy do tortownicy (u mnie taka o średnicy 24 cm). Po kolei wsadzać placki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 10-13 minut. Po upieczeniu zdjąć delikatnie z formy i położyć na płaskiej powierzchni, żeby ostygły. (Ja piekłam na papierze do pieczenia i z blaszki zdejmowałam razem z papierem).
Placek, który zamierzamy dać na samą górę, należy ponacinać nożem tak, aby utworzyły się trójkąciki – wielkości jednego kawałka tortu – złączone czubkami.
Na krem z białej czekolady potrzebujemy:
400 ml śmietanki kremówki
2 białe czekolady
1 śmietan fix (taki na 200-250 ml)
Śmietankę wlewamy do garnka, wrzucamy do niej połamaną czekoladę i podgrzewamy, dopóki czekolada się nie rozpuści. Nie gotujemy! Odstawiamy do lodówki do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Ubijamy mikserem na sztywno. W trakcie ubijania dosypujemy opakowanie śmietan fixu.
Na krem z ciemnej czekolady:
300-350 ml śmietanki kremówki
1 czekolada gorzka
0,5 czekolady mlecznej
1 śmietan fix (taki na 200-250 ml)
Krem przygotowujemy identycznie jak krem z białej czekolady.
Dodatkowo potrzebujemy jeszcze truskawki. U mnie tylko 300 gramów, ale w sezonie radzę ich nie żałować 😉
Wykonanie
Na paterze kładziemy pierwszy placek. Smarujemy ciemnym kremem i układamy pokrojone w kostkę truskawki. Kładziemy drugi placek, delikatnie go dociskamy, smarujemy białym kremem i znów posypujemy truskawkami. Kolejny placek i ciemny krem i truskawki. Na wierzch kładziemy placek ponacinany w trójkąciki. Smarujemy go resztą białego kremu i ozdabiamy truskawkami. Odstawiamy na noc do lodówki.
Fot. Ania |
Fot. Ania |
Fot. Ania |
Fot. Ania |