|

Kurczak smażony z ryżem i porem

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Pyszne i łatwe w przygotowaniu! To danie zrobił mój Mąż, więc naprawdę nie może być trudne 😉 Dodatek jajek daje obiadowi kremowego smaku. Całość może niezbyt estetycznie prezentuje się na talerzu – jak wszystkie takie mieszanki ryżowe – ale jest naprawdę warta spróbowania 🙂

Składniki:
(na 4 osoby)
200 g ryżu długoziarnistego
2 filety z kurczaka
1 duża marchewka
1 średniej wielkości por
1 duża cebula
4-5 ząbków czosnku
3 jajka
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz, zioła (wedle uznania)

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy go.

Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy.
Marchewkę ścieramy na tarce, pora kroimy w plasterki, a cebulę w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie te składniki wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej w kolejności: cebula, czosnek, marchewka, por, kurczak.

Gdy mięso będzie obsmażone z każdej strony, wsypujemy na patelnię ugotowany ryż i smażymy ok. 2 minuty, co chwilę mieszając. Na koniec dodajemy jajka i smażymy, mieszając, aż całość się zetknie. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy ciepłe.

Podobne wpisy