• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// chleby

Biały chleb z Winterfell

12 listopada 2013 • 1  

Poleca: Ewa
Źródło: Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer, Uczta lodu i ognia

Fot. Ewa

Tym przepisem zaczynamy serię niezwykłych dań inspirowanych “Grą o tron”. Na blogu ukaże się także recenzja książki, ale już teraz mogę ją szczerze polecić! Dawno nie widziałam czegoś tak dobrego (dosłownie i w przenośni!). Chleb wyszedł dokładnie taki jak w opisie – chrupiący na zewnątrz, a miękki i wilgotny w środku. Pyszności 🙂

Składniki:
(na 3 małe bochenki chleba)
1,5 łyżki suszonych drożdży
1-2 łyżki miodu (dałam dwie)
3 szkl. ciepłej wody
6,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżka soli
1/3 szkl. mąki kukurydzianej

Drożdże mieszamy z wodą i miodem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby (gdyby się za bardzo kleiło), można dosypać jeszcze trochę mąki kukurydzianej, ale niewiele.
Z gotowego ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją do natłuszczonej lub wysypanej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części. Z każdej formujemy kulę i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej mąką kukurydzianą.Nacieramy wierzch każdego bochenka mąką i robimy płytkie nacięcia na krzyż. Zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia – bez przykrycia.

Pieczemy w 230 stopniach przez 30 minut. Jeśli chleb za bardzo się zarumieni, można go przykryć od góry folią lub papierem do pieczenia.
W czasie nagrzewania piekarnika można włożyć do środka naczynie żaroodporne z 2 szklankami wody (wyjmujemy je, gdy wkładamy chleb) – dzięki parze, która się wytworzy, skórka chleba będzie bardziej chrupiąca.
Studzimy na kratce.

Zobacz recenzję książki, z której pochodzi ten przepis:

Fot. Wydawnictwo Literackie
#miód
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Góralska zapiekanka z kaszą gryczaną i dynią Poprzedni
Tradycyjna babka piaskowa • Kolejny Tradycyjna babka piaskowa

Zajrzyj też tutaj

Sałatka meksykański król imprezy  

9 lutego 2016

Warzywne bolognese z soczewicą  

17 marca 2016

Blogowa wyprzedaż książek (nie tylko kucharskich)  

26 kwietnia 2016

1 komentarz

  1. Malwinka

    on 12 listopada 2013 at 10:50
    Odpowiedz

    Domowy chleb smakuje najlepiej!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda