|

Chleb czosnkowy

Poleca: Ewa
Źródło: Wypieki z sercem

Fot. Ewa

Nie ma się co bać – chleb nie zabija smakiem i zapachem czosnku 🙂 Najmocniejszy aromat ciasto ma w trakcie wyrastania. Po wyjęciu z piekarnika jest już bardziej „stonowane”. Ale za to pyszne.

Składniki:
0,5 kg mąki
7 g drożdży suchych albo 20 g świeżych
250 ml ciepłej wody
0,5 łyżki soli
0,5 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
25 ml oliwy
zioła

Z drożdży świeżych robimy rozczyn – rozkruszamy je, dodajemy cukier, łyżkę mąki i wodę (żeby całość przykryła). Przykrywamy ściereczką. Czekamy aż rozczyn „ruszy” – ok. 15 minut.
W międzyczasie rozgniatamy płaską stroną noża ząbki czosnku i podsmażamy je w garnuszku w 25 ml oliwy. Potem oliwę przestudzamy, a czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Można ten etap z oliwą pominąć i po prostu wycisnąć lub pokroić świeży czosnek.
Zagniatamy chleb, dając drożdże, oliwę ze smażenia, czosnek i resztę składników – zioła według upodobania. Wyrabiamy ciasto ok. 5-10 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę lub półtorej.
Po tym czasie przekładamy ciasto do koszyka rozrostowego lub formujemy zwarty bochenek i od razu układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
Przed włożeniem do piekarnika można naciąć skórkę, posypać bochenek mąką albo zwilżyć delikatnie wodą. Ja nie robię nic takiego.
Pieczemy ok. 50 minut w 200 stopniach (ja piekę na kamieniu).
Najlepiej od razu zrobić ciasto z podwójnej porcji i po pierwszym wyrastaniu podzielić na dwie części, formując dwa bochenki. Drugi upieczony chleb można zamrozić.
Fot. Ewa

Fot. Ewa

Podobne wpisy