||

Tort nie-tort

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Składniki:
Ciasto:
4 jajka
200 g margaryny roztopionej i ostudzonej
nieco mniej niż 1/2 szkl. (100 ml) przegotowanej zimnej wody
3/4 szkl. cukru
1 szkl. mąki ziemniaczanej
2 szkl. mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku waniliowego
szczypta soli
3 łyżki kakao (nie dałam)
1/2 szkl. miękkich rodzynek (ja dałam pokrojone suszone morele)

Wszystko oprócz rodzynek (moreli) włożyć do miski i na największych obrotach miksować jakieś 5 minut. Aby masa była jednolita i pulchna.
Do masy wmieszać rodzynki (morele).
Blaszkę wyłożyć papierem i wylać na nią ciasto.
Piec w 190 st. Jakieś 45-50 minut. Wyjąć z piekarnika.
Wyjąć z formy po około 10 minutach.

Dekoracja:
tabliczka czekolady
1/2 kostki margaryny
2-3 łyżki cukru pudru
2 łyżki granulowanego kakao lub kawy granulowanej

Czekoladę stop w kąpieli wodnej i posmaruj nią wystudzone ciasto.
Margarynę utrzyj na krem z cukrem pudrem i kakao (lub kawą). Nałóż do szprycy i ozdób „tort”.

PS. Jeśli masz czas i chęci, ciasto da się przekroić jak biszkopt, więc można np. ubić 330 ml śmietanki 30% z 2 śmietan fix’ami i 1/2 szkl. cukru pudru i można przełożyć takim kremem ciasto.

PAMIĘTAJCIE NIE OTWIERAĆ OKIEN, GDY WYJMUJECIE CIASTO, A NA DWORZE ZIMNO. Echhh, ja tym razem zapomniałam 🙂

Podobne wpisy