||

Kotleciki z mięsa mielonego i kaszy gryczanej

Poleca: Antylopka

Fot. Ewa

Zarówno dla tych, którzy kaszę gryczaną lubią, jak i dla tych, którzy ją dopiero polubią.
Najlepiej smakują na ciepło.


Składniki:
(proporcje na 6 dużych kotletów)
300 g mielonej wołowiny
1 woreczek kaszy gryczanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
garść szczypiorku i posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
bułka tarta
oliwa do smażenia

Gotujemy woreczek kaszy, po czym mieszamy ją z mięsem, dodajemy posiekaną cebulkę, wyciśnięty czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz i co kto używa do mielonych). Wyrabiamy mięso z kaszą, aby się równomiernie połączyły składniki. Na koniec dodajemy szczypiorek i pietruszkę i mieszamy.
Formujemy kotlety w rękach, smażymy oprószone bułką tartą.

Można też dodać bułkę tartą do masy (albo bułkę tartą i otręby) i ugotować kotleciki na parze – wtedy będą idealne do podania dzieciom.

Kotleciki z pary
Fot. Ewa

Kotleciki smażone
Fot. Antylopka

Podobne wpisy