Warzywko do kanapek, czyli currowe cukinie
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Wiosna dopiero niedawno zdecydowała się przyjść na dobre, chciałoby się już nowalijek. Nam już obrzydły ogórki kiszone i bezsmakowe zimowe pomidory, więc postanowiłam zrobić coś innego 🙂
Potrzebujemy:
cukinię pokrojoną w cienkie plastry – około 0,5 cm (u nas pół niedużej cukinii na 2 osoby)
odrobinkę soli
pół łyżeczki curry
około 2-3 łyżki oleju
Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy. Układamy na patelni plastry cukinii i bardzo oszczędnie solimy. Na każdy sypiemy odrobinkę curry. Odwracamy plastry na drugą stronę i znów solimy i currujemy. Czekamy chwilkę, aż lekko zmiękną, i układamy na kanapkach.
U nas currowe cukinie wylądowały na serku pleśniowym – smakowały wyyyyśmienicie.