Kurczak z bananami
Poleca: Ania
Fot. Ania |
…czyli moje ulubione danie obiadowe. Polecam wszystkim, którzy nie boją się oryginalnych połączeń.
Potrzebujemy:
filety z piersi kurczaka (na 4 osoby 2 pojedyncze filety)
2-3 banany
2 łyżki mąki
2 szklanki wody
troszkę soli, curry
sok z cytryny – tak ze 2 łyżki
2 łyżki śmietany
Pierś kroimy na małe kotleciki (takie wielkości dzidziusiowej łapki), solimy lekko, obtąkujemy w mące i obsmażamy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy warstwowo pociętymi na kawałki bananami.
I teraz – sos:
Na oliwie pozostałej po smażeniu kuraka robimy zasmażkę z mąki. (Jeśli z mąki robią się grudki, dolewamy jeszcze trochę oliwy). Podlewamy to wodą – jak będzie za gęste, zawsze można jeszcze wody chlusnąć. Można wrzucić kostkę rosołową, ja nie lubię, więc tylko solę. Do tego czubatą łyżeczkę curry, sok z cytryny i na koniec, już po wyłączeniu ognia, 2 łyżki śmietany.
Sos wlewamy na piersi z bananami i wrzucamy jeszcze do piekarnika na ok. 20 min.
Fot. Ania |
Fot. Ania |