|

Kurczak z bananami

Poleca: Ania

Fot. Ania

…czyli moje ulubione danie obiadowe. Polecam wszystkim, którzy nie boją się oryginalnych połączeń.

Potrzebujemy:
filety z piersi kurczaka (na 4 osoby 2 pojedyncze filety)
2-3 banany
2 łyżki mąki
2 szklanki wody
troszkę soli, curry
sok z cytryny – tak ze 2 łyżki
2 łyżki śmietany

Pierś kroimy na małe kotleciki (takie wielkości dzidziusiowej łapki), solimy lekko, obtąkujemy w mące i obsmażamy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym i przekładamy warstwowo pociętymi na kawałki bananami.

I teraz – sos:
Na oliwie pozostałej po smażeniu kuraka robimy zasmażkę z mąki. (Jeśli z mąki robią się grudki, dolewamy jeszcze trochę oliwy). Podlewamy to wodą – jak będzie za gęste, zawsze można jeszcze wody chlusnąć. Można wrzucić kostkę rosołową, ja nie lubię, więc tylko solę. Do tego czubatą łyżeczkę curry, sok z  cytryny  i na koniec, już po wyłączeniu ognia, 2 łyżki śmietany.

Sos wlewamy na piersi z bananami i wrzucamy jeszcze do piekarnika na ok. 20 min.

Fot. Ania

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Kwiecień plecień: przeplatamy smaki 2013

Podobne wpisy