Mąż poprosił o ciasto, które miałoby spełniać dwa wymogi: kruchy spód i śliwki. Tarta rustykalna ze śliwkami, czyli tarta bez formy, pieczona na płaskiej blaszce, nadawała się idealnie. Tym bardziej że przygotowuje się ją niemalże błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje zagniecenie ciasta kruchego, ale można od razu zrobić więcej porcji i je zamrozić. Kiedy najdzie Was jesienią ochota na tartę rustykalną ze śliwkami – spód będzie już gotowy. Pokroicie śliwki i już można wrzucać ciasto do piekarnika!
Składniki
Ciasto
190 g mąki
100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania ciasta)
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie
0,5 kg śliwek
1 łyżka cukru (np. brązowego) + odrobina do posypania
1 łyżeczka cynamonu
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Białko, którego nie zużyliśmy, zostawiamy – przyda się jeszcze na koniec.
W międzyczasie myjemy śliwki, wyjmujemy z nich pestki i kroimy owoce na małe kawałki.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone śliwki mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na środek ciasta, zostawiając trochę wolnej przestrzeni przy brzegach. Brzeg ciasta zawijamy do góry i do środka. Można go jakoś fantazyjnie wykończyć albo zawinąć metodą “byle się trzymało”.
Brzeg ciasta z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy cukrem (najlepiej brązowym albo grubym białym).
Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.
Źródło: Every Cake You Bake
4 komentarze
Lidia N
on 14 września 2014 at 10:21pierwsze ciasto jakie mi wyszło 😀
eva
on 18 września 2014 at 11:10Bardzo się cieszę 🙂
pilichola
on 18 września 2013 at 08:28ja właśnie taką upiekłam z brzoskwiniami:)
Magda
on 18 września 2013 at 08:27Piękna jest!