• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Tarta rustykalna ze śliwkami
ciasta z owocami// słodkie tarty

Tarta rustykalna ze śliwkami

18 września 2013 • 4  

Mąż poprosił o ciasto, które miałoby spełniać dwa wymogi: kruchy spód i śliwki. Tarta rustykalna ze śliwkami, czyli tarta bez formy, pieczona na płaskiej blaszce, nadawała się idealnie. Tym bardziej że przygotowuje się ją niemalże błyskawicznie. Najwięcej czasu zajmuje zagniecenie ciasta kruchego, ale można od razu zrobić więcej porcji i je zamrozić. Kiedy najdzie Was jesienią ochota na tartę rustykalną ze śliwkami – spód będzie już gotowy. Pokroicie śliwki i już można wrzucać ciasto do piekarnika!

Składniki

Ciasto

190 g mąki
100 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko (białko odkładamy do posmarowania ciasta)
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie

0,5 kg śliwek
1 łyżka cukru (np. brązowego) + odrobina do posypania
1 łyżeczka cynamonu

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Białko, którego nie zużyliśmy, zostawiamy – przyda się jeszcze na koniec.

W międzyczasie myjemy śliwki, wyjmujemy z nich pestki i kroimy owoce na małe kawałki.

Ciasto rozwałkowujemy na kształt koła i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokrojone śliwki mieszamy z cukrem i cynamonem i wykładamy je na środek ciasta, zostawiając trochę wolnej przestrzeni przy brzegach. Brzeg ciasta zawijamy do góry i do środka. Można go jakoś fantazyjnie wykończyć albo zawinąć metodą “byle się trzymało”.

Brzeg ciasta z wierzchu smarujemy białkiem i posypujemy cukrem (najlepiej brązowym albo grubym białym).

Pieczemy w 190 stopniach przez 30 minut. Najlepiej smakuje na ciepło.

Źródło: Every Cake You Bake

#śliwki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Pizza Mamy Dudiny Poprzedni
Biruta Markuza, "Zupy na każdy dzień roku" • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Kopiec kreta  

25 kwietnia 2013

Tarta z musem z białej czekolady  

19 maja 2013

Delikatne kruche ciasto z malinami i masą budyniową  

10 czerwca 2013

4 komentarze

  1. Lidia N

    on 14 września 2014 at 10:21
    Odpowiedz

    pierwsze ciasto jakie mi wyszło 😀

    • eva

      on 18 września 2014 at 11:10
      Odpowiedz

      Bardzo się cieszę 🙂

  2. pilichola

    on 18 września 2013 at 08:28
    Odpowiedz

    ja właśnie taką upiekłam z brzoskwiniami:)

  3. Magda

    on 18 września 2013 at 08:27
    Odpowiedz

    Piękna jest!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda