Tagliatelle z kurkami
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Postne danie, które może zachwycić niejedno podniebienie. Jemy je wszyscy ze smakiem, nawet niespełna 2,5-letni synek.
Składniki:
300 gram kurek (obecnie kupuję mrożone)
300 gram tagliatelli
średnia cebulka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
odrobina masła
2 czubate łyżki gęstej śmietany
pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem, powinien być al dente.
Na patelni z odrobiną masła szklimy posiekaną cebulkę i dodajemy kurki (jeśli zamrożone, to wrzucamy je na minutkę do gorącej wody i odsączamy). Trzymamy na średnim ogniu około 5 min.
Następnie dodajemy makaron, wyciśnięty czosnek i pietruszkę.
Mieszamy i dodajemy śmietanę, która stworzy sos.
Doprawiamy pieprzem, jeśli ktoś lubi, można posolić.