|

Chałka dwukolorowa

Poleca: Ewa
Źródło: Doradca Smaku

Fot. Ewa

Uwielbiam chałki. Najczęściej piekę je na piątkowe śniadania. I wprawiam się w zaplataniu – nauczyłam się już ponad połowy sposobów na zaplatanie chałki z książki Hamelmana o chlebie. Kiedyś wszystkie je tu pokażę 🙂 Ale póki co – zapraszam na chałkę dwukolorową. Jest miękka, elastyczna, nie klei się, łatwo się formuje i zaplata, a w piekarniku pięknie wyrasta. Czego chcieć więcej?:)

Składniki:
3 szkl. mąki
1 szkl. mleka
2 jajka
100 g roztopionego i przestudzonego masła
80 g cukru
14 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki kakao

Z podanych składników (z wyjątkiem kakao) wyrabiamy miękkie, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i do jednej z nich dodajemy 2 łyżki kakao – wyrabiamy, aż ciasto zabarwi się na brązowo.
Można też od razu podzielić składniki na pół i wyrabiać w dwóch miskach, do jednej dodając 2 łyżki kakao.
Z gotowego ciasta formujemy kule, wkładamy do omączonej miski i odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasta jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym każdą kulę dzielimy na 2 lub 3 części. Zaplatamy w warkocz, tworząc dwie chałki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na pół godziny.

Chałki pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut.

Podobne wpisy