Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i pomidorami
Poleca: Bodzinka
Fot. Bodzinka |
Uwielbiam makaron i kocham zapiekanki, pomidory mogę jeść na kilogramy, a tuńczyka też lubię, więc… Szybkie i pyszne danie 🙂
Składniki:
400 g makaronu
puszka tuńczyka
puszka pomidorów
czosnek (według upodobania)
ser żółty
przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente.
W tym czasie podsmażamy część czosnku na patelni, dodajemy tuńczyka, chwilę dusimy i dorzucamy pomidory. Sos doprawiamy przyprawami i resztą sprasowanego czosnku (ja trę na tarce na drobnych oczkach).
Chwilę gotujemy na małym ogniu.
Makaron przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy sosem i mieszamy, posypujemy startym serem, możemy położyć plasterki szynki.
Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.