• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// dla dzieci// inne ciasta// torty

Tort zimowy

20 grudnia 2015 • 2  



Fot. Ewa

Tort na urodziny mojego grudniowego Syna. Miało być lego ninjago, ale lukier plastyczny nie dotarł na czas, więc ratowałam się na szybko dekoracją z choinek 🙂 Dzieci zachwycone – choinki zostały zjedzone jako pierwsze. A w samym torcie jako odkrycie roku odnotowałam masę z mascarpone z nutellą. Dla miłośników tego czarnego smarowidła – absolutnie obowiązkowa pozycja 🙂

Składniki:
(na formę o średnicy 23 cm)
biszkopt z 5 jajek

Poncz:
1/3 szkl. ciepłej wody
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki soku z cytryny

Krem z nutelli:
300 g mascarpone
9 łyżek nutelli

Krem śmietankowy:
200 g mascarpone
200 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

Krem do obłożenia tortu:
300 g śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
50-100 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Biszkopt przecinamy na trzy blaty.

Krem z nutelli przygotowujemy, miksując mascarpone z nutellą – do uzyskania jednolitej masy.

Krem śmietankowy przygotowujemy, ubijając zimną kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy zimny serek mascarpone – miksujemy do połączenia składników.

Krem do obłożenia tortu przygotowujemy, ubijając zimną kremówkę, pod koniec dodajemy cukier puder.

Choinki i inne dekoracje przygotowujemy, roztapiając czekoladę w kąpieli wodnej, tzn. stawiamy miskę na garnuszku z ciepłą wodą. Miska nie może dotykać wody, a woda nie może się gotować, ma być po prostu ciepła. Do miski wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy, aż się roztopi.
Czekoladę przekładamy do woreczka cukierniczego lub szprycy. Odcinamy końcówkę, tworząc bardzo mały otwór. Wyciskamy czekoladę, rysując dowolne kształty (np. choinki czy gwiazdki) na papierze do pieczenia. Pień choinki robimy dość gruby. Wkładamy papier z “rysunkami” do lodówki, żeby czekolada stężała.

Piewszy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Przekładamy kremem z nutelli. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go i przekładamy kremem śmietankowym. Przykrywamy trzecim blatem i nasączamy go. Cały tort obkładamy kremem śmietankowym do obłożenia tortu.

Wyciągamy z lodówki zastygnięte choinki. Delikatnie odrywamy je od papieru. Można robić to w rękawiczkach foliowych, żeby nie stopić czekolady i nie zostawić na niej odcisków palców. Przyklejamy choinki do boków tortu. Przed przyklejeniem można posmarować pień choinki od tyłu roztopioną czekoladą i dopiero wtedy docisnąć do tortu.

Tort przechowujemy w lodówce.

Poleca: Ewa
Źródło: Słodko-słony świat Ilony

Fot. Ewa

A tort ninjago powstał nieco później…:)
Fot. Ewa

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Świąteczne słodkości! 2015
#czekolada, #kremówka, #nutella
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Nocny chleb z makiem na zakwasie Poprzedni Nocny chleb z makiem na zakwasie
Pierogi ruskie z karmelizowaną cebulką • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Ciasto marchewkowe z wytłoczyn

Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku  

2 czerwca 2021
Nutella z masy krówkowej

Nutella z masy krówkowej (kajmaku)  

30 kwietnia 2021

Sos pieczarkowy z wędzonym serem  

21 kwietnia 2013

2 komentarze

  1. galeria61

    on 20 grudnia 2015 at 20:07
    Odpowiedz

    Już miałam napisać, że tort z choinkami musiał wygrać nad tortem z ninjago, bo to przecież takie polskie i swojskie. Te choinki oczywiście 🙂
    A tu na koniec posta zdjęcie z tortem z ninjago – cokolwiek to jest. No i klapa 🙂
    A już wiem, co to jest ninjago – mistrzowie walki spinjitzu. Google prawdę ci powiedzą :))
    A ja i tak wolę choinki 😛
    pozdrawiam świątecznie
    Gosia

    • eva

      on 20 grudnia 2015 at 21:52
      Odpowiedz

      Haha 🙂 Myśli 5-latka biegną zupełnie innymi torami 🙂
      Ale jak nie doszły masy cukrowe, to usłyszałam od Syna, że mogą być też choinki – "i tak będzie pysznie". Więc jestem usatysfakcjonowana 😀

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda