Poleca: Ewa
Źródło: Mirabelkowy blog
![]() |
Fot. Ewa |
Moje dzieci – jak każde – uwielbiają wszystko, co słodkie. I dostają od nas słodycze, ale staram się, żeby przy tym były choć trochę zdrowe. Ich kubki smakowe są usatysfakcjonowane, ja wiem, że nie jedzą czystego cukru, i tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉 Deser, który dziś pokazuję, był dla mnie nieco mdły. Polecam go dla miłośników kokosowych przekąsek. Można go urozmaicić sezonowymi owocami, żeby nabrał więcej smaku.
Składniki:
(2 porcje)
4 łyżki kaszy jaglanej
300 ml mleka
50 ml wody
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka cukru
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy trzykrotnie – raz zimną, potem wrzątkiem i znów zimną. Przekładamy ją do garnuszka, zalewamy 200 ml mleka i 50 ml wody i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia.
Do kaszy dodajemy pozostałe 100 ml mleka, mleko w proszku, wiórki kokosowe, płatki migdałów i cukier. Całość dokładnie blendujemy. Przekładamy do pucharków.
Można deser posypać wiórkami kosowymi, startą czekoladą albo udekorować owocami.
7 komentarzy
eva
on 27 września 2015 at 20:41Dla mnie jednak odrobinę zbyt mdły. Ale dzieciom smakowało 🙂
Basia
on 6 marca 2016 at 17:33Zrobiłam kilka wersji tego deseru, dodając coś od siebie. Bo rzeczywiście trochę mdły. Na kolana powaliła mnie wersja z masą z rodzynkami przekładaną konfiturą poprzeczką. Kwasek porzeczek idealnie przegryza słodko-mdły smak masy 🙂
Basia
on 6 marca 2016 at 17:35Niech żyje autokorekta… Oczywiście chodzi o konfiturę porzeczkową 😉
eva
on 6 marca 2016 at 19:58Konfitura poprzeczkowa też brzmi nieźle 😀
Świetny pomysł! Właśnie coś kwaśnego pasuje tu najlepiej. Zastanawiam się, jak by ten deser smakował np. w połączeniu z kruchymi ciasteczkami i lemon curd plus może jakieś świeże owoce. Przyjdzie lato, trzeba będzie eksperymentować 🙂
gin
on 22 września 2015 at 16:39Musiał być cudownie kremowy 🙂
Magdalena Kuchaja
on 20 września 2015 at 12:07jaglane desery są pyszne!
Ania
on 20 września 2015 at 11:20Pyszności 🙂