||

Jaglany deser kokosowy

Poleca: Ewa
Źródło: Mirabelkowy blog

Fot. Ewa

Moje dzieci – jak każde – uwielbiają wszystko, co słodkie. I dostają od nas słodycze, ale staram się, żeby przy tym były choć trochę zdrowe. Ich kubki smakowe są usatysfakcjonowane, ja wiem, że nie jedzą czystego cukru, i tym sposobem wszyscy są zadowoleni 😉 Deser, który dziś pokazuję, był dla mnie nieco mdły. Polecam go dla miłośników kokosowych przekąsek. Można go urozmaicić sezonowymi owocami, żeby nabrał więcej smaku.

Składniki:
(2 porcje)
4 łyżki kaszy jaglanej
300 ml mleka
50 ml wody
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka płatków migdałów
1 łyżka cukru

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i przelewamy trzykrotnie – raz zimną, potem wrzątkiem i znów zimną. Przekładamy ją do garnuszka, zalewamy 200 ml mleka i 50 ml wody i zagotowujemy. Gotujemy do miękkości przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na kilkanaście minut do lekkiego przestudzenia.

Do kaszy dodajemy pozostałe 100 ml mleka, mleko w proszku, wiórki kokosowe, płatki migdałów i cukier. Całość dokładnie blendujemy. Przekładamy do pucharków.

Można deser posypać wiórkami kosowymi, startą czekoladą albo udekorować owocami.

Podobne wpisy