Zapiekany kalafior

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

U nas przyj臋ty entuzjastycznie 馃檪 Zjadany z wielkim zaanga偶owaniem ma艂ych r膮czek – nigdy nie zostaje na talerzu:)

Sk艂adniki:
(dla 4 os贸b)
kalafior podzielony na r贸偶yczki
70 g startego sera typu comte, gruyere itp.

Sos beszamelowy:
30 g m膮ki
30 g mas艂a
0,5 litra mleka
s贸l, pieprz, ga艂ka muszkato艂owa

Kalafiora ugotowa膰 na p贸艂twardo w osolonej wodzie. W tym czasie przygotowa膰 beszamel: w rondelku rozpu艣ci膰 mas艂o, doda膰 m膮k臋 i dok艂adnie roz艣miesza膰. Dola膰 ciep艂e mleko i po艂膮czy膰 a偶 przybierze kremow膮 konsystencj臋, ci膮gle mieszaj膮c, doprawiaj膮c sol膮, pieprzem i ga艂k膮 muszkato艂ow膮.
Podgotowanego kalafiora prze艂o偶y膰 do naczynia do zapiekania. Zala膰 sosem i posypa膰 po wierchu startym serem.
Zapieka膰 w 220 stopniach oko艂o 10 min. Smacznego!

Podobne wpisy