Zapiekanka z cukinii
Poleca: Gosia
Źródło: program tv Kuchnia włoska na co dzień
Fot. Gosia |
Gdyby mi kiedyś ktoś powiedział, że jedno warzywo, trochę serów i drobne dodatki typu śmietana czy bułka tarta wystarczą, żeby stworzyć coś dobrego, to bym nie uwierzyła. Jednak pewnego dnia, oglądając jeden z moich ulubionych programów kulinarnych, poznałam przepis na takie cudo. Wyglądało tak smakowicie, że stwierdziłam, że muszę spróbować. I tym oto sposobem okazało się, że taka zapiekanka na pewno jeszcze u nas na stole zagości nie raz.
Składniki:
4 cukinie
3 rodzaje serów (startych, około 1 szklanki z każdego rodzaju, a ja dałam jeszcze więcej) – u mnie był cheddar, mozzarella i parmezan
bułka tarta
śmietana
sól, pieprz
trochę masła
Cukinie pokroić wzdłuż na plastry. Spód naczynia polać lekko oliwą, ułożyć plastry cukinii, posypać solą i pieprzem, polać śmietaną. Na to warstwa serów (każdego rodzaju) i bułka tarta (trochę rozsypać na całej powierzchni). Na tym ułożyć jeszcze jedną taką samą warstwę i na samej górze rozłożyć kilka plasterków masła.
Piec w temp. 180 st. ok. 40 minut.
PS. Zamiast cukinii można użyć bakłażana i podobno jest równie dobre. Sama jeszcze nie próbowałam.
Trzeba też zwracać uwagę, jaki ma się ser, i do tego dostosować ilość soli. Ja dzisiaj zapomniałam, że mam ekstra słony cheddar i trochę przesoliłam 🙂
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |
Fot. Gosia |