|

Scones z twarożkiem

Poleca: Ewa
Źródło: Mydło Powidło

Fot. Ewa

Bardzo lubię sconesy za smak i łatwość przygotowania. Są idealne na leniwe weekendowe śniadanie, kiedy nikt nie musi się spieszyć do pracy czy szkoły. Polubiłam je jeszcze bardziej, gdy odkryłam ich wytrawne smaki. Do tej pory przygotowywałam je najczęściej z parmezanem, dziś w ruch poszedł „polski” twarożek 🙂

Składniki:
2 szkl. mąki
100 g twarogu
1/3 szkl. oliwy
3/4 szkl. maślanki lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli, pieprzu, bazylii

Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Podsypując w razie potrzeby mąką, rozwałkowujemy je na grubość 1-1,5 cm i wycinamy kółka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 15-20 minut.

Podobne wpisy