|

Zupa 7 smaków

Poleca: Ewa
Źródło: dr Jean-Michel Cohen, Paryska dieta

Fot. Ewa

To przepis z książki dra Cohena (tego, który – z sukcesami – procesował się z Dukanem). Należy do pierwszej, najostrzejszej fazy jego diety. Jak widać, nie wymaga ona ogromnych wyrzeczeń, bo zupa jest nie dość, że sycąca, to jeszcze całkiem smaczna 😉 I do tego to danie kolacyjne, a nie obiadowe! W rozpisce jest zaznaczone, że po talerzu zupy przysługuje nawet jeszcze jedna pomarańcza! 🙂 Nic tylko się dietować 😉

Składniki:
(na ok. 6 porcji)
60 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 mała cukinia
1 średni seler (lub 2 rzepy – tak w oryginale, ale ja rzepy nie znalazłam w swoim sklepie)
2 duże pomidory
2 marchewki
1 por
100 g białej kapusty
1 l bulionu warzywnego
sól, pieprz

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, jeśli ją mają (pomidory można zostawić ze skórką, jeśli to Wam nie przeszkadza) i kroimy/siekamy na małe kawałki lub plasterki.
Wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw, czyli ok. pół godziny.
Doprawiamy solą i pieprzem. Można zupę zblendować.
Ja podawałam z grzankami i tartym żółtym serem, ale to z dietą nie miało już wiele wspólnego 😉

Przeczytaj recenzję książki, z której pochodzi ten przepis

Fot. Rebis

Podobne wpisy