Zapiekanka „sernikowa”
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Mąż zrobił mi nieprzyjemnego psikusa i zamiast 1 kg młodych ziemniaków, przywlókł do domu 3 kg starych. Jakoś te stare ziemniaki trzeba wykorzystać i tak powstał pomysł na zapiekankę z białym serem. Wyszła całkiem dobra, choć następnym razem dam do niej zdecydowanie więcej szczypiorku – najlepiej cały pęczek – żeby bardziej zaostrzyć smak.
Potrzebujemy:
kilka ziemniaków (u mnie dwa, ale olbrzymy)
3 plastry bakłażana
4 plastry cukinii
2 małe pomidory
3 gałązki rozmarynu (jeśli nie mamy świeżego, można dać suszony)
trochę szczypiorku (najlepiej cały pęczek)
250 g białego sera
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
sól, pieprz
sos beszamelowy
trochę (z pół szklanki) startego żółtego sera
Ziemniaki kroimy na plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie – uwaga, żeby nie rozgotować!
Bakłażana i cukinię kroimy w półplasterki. Pomidory obieramy ze skórki i też kroimy w półplasterki.
Ser doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy z żółtkami i śmietaną. Dodajemy pianę z białek, posiekany szczypiorek i rozmaryn i mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na dnie ziemniaki. Polewamy je masą serową. Na niej układamy bakłażana, cukinię i pomidory. Warzywa zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Fot. Ania |
Fot. Ania |
Fot. Ania |