|

Zapiekanka „sernikowa”

Poleca: Ania

Fot. Ania

Mąż zrobił mi nieprzyjemnego psikusa i zamiast 1 kg młodych ziemniaków, przywlókł do domu 3 kg starych. Jakoś te stare ziemniaki trzeba wykorzystać i tak powstał pomysł na zapiekankę z białym serem. Wyszła całkiem dobra, choć następnym razem dam do niej zdecydowanie więcej szczypiorku – najlepiej cały pęczek – żeby bardziej zaostrzyć smak.

Potrzebujemy:
kilka ziemniaków (u mnie dwa, ale olbrzymy)
3 plastry bakłażana
4 plastry cukinii
2 małe pomidory

3 gałązki rozmarynu (jeśli nie mamy świeżego, można dać suszony)
trochę szczypiorku (najlepiej cały pęczek)
250 g białego sera
2 jajka
2 łyżki gęstej śmietany (najlepiej 18%)
sól, pieprz

sos beszamelowy
trochę (z pół szklanki) startego żółtego sera

Ziemniaki kroimy na plastry i obgotowujemy w osolonej wodzie – uwaga, żeby nie rozgotować!
Bakłażana i cukinię kroimy w półplasterki. Pomidory obieramy ze skórki i też kroimy w półplasterki.

Ser doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy z żółtkami i śmietaną. Dodajemy pianę z białek, posiekany szczypiorek i rozmaryn i mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na dnie ziemniaki. Polewamy je masą serową. Na niej układamy bakłażana, cukinię i pomidory. Warzywa zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Fot. Ania

Fot. Ania
Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy