|

Meksykańska zupa po polsku

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Przepis na meksykańską zupę sprzedała mi dawno temu koleżanka Dudina. Zupa jest sycąca, jest jej ogrom! i najlepsza jest na drugi dzień, jak mocno się przegryzie. Czy jest to faktycznie meksykańska zupa? Nie wiem. Na pewno jest to zupa Dudiny 😉

Składniki:
warzywa mrożone (włoszczyzna) w słupkach 400-450 gramów
2 kostki rosołowe (ja nie daję)
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
2 cebule
pomidory bez skórki z puszki
kukurydza z puszki
fasola czerwona z puszki
2 serki topione 100 gram (śmietankowe)
koncentrat pomidorowy (ja nie daję)
oliwa, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek

Mrożone warzywa gotujemy w 1,5 l wody.
Na oliwie przesmażamy mięso i cebulę pokrojoną w małe płatki.
Dodajemy sok pomidorowy z pomidorów. Wrzucamy to do warzyw.
Dodajemy pomidory i gotujemy. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę i gotujemy dalej.
Przyprawiamy koncentratem i przyprawami i gotujemy.
Pod koniec, gdy wszystko jest miękkie, dodajemy serki topione i czekamy, aż całkowicie się rozpuszczą, wyłączamy.

Mnie zupa smakuje najlepiej co najmniej po kilku godzinach albo na drugi dzień.
Naprawdę jest sycąca i jak ktoś lubi, może być pikantna (my ze względu na dzieci odpuszczamy sobie ostrość).

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy