|

Caryca

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Ciasto, które strasznie zachwalała mi kuzynka. Czasochłonne, ale i efektowne. Takie fajne i pasujące jak ulał do hasła „u cioci na imieninach”… No to raczyłyśmy się dziś przy herbatce.

Składniki:
Ciasto kruche:
margaryna
3 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać cukier, sodę, proszek i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do zamrażarki na 1-3 godz.

Biszkopt:
3 jajka
½ szkl. cukru
½ szkl. mąki
1 szklanka kwaśnej śmietany
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem, następnie dodać żółtka, później – już delikatnie mieszając – kwaśną śmietanę, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu kakao.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na nią kruche ciasto, a następnie wylać na nie biszkopt. Widelcem rozmieszać to wszystko ze sobą. Piec 40 min. w 180 st., ciepłe ciasto podzielić na 2 równe części.

Masa:
1 szkl. mleka
2 jajka
7 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
1 budyń śmietankowy
1 cytryna
margaryna

Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać budyń, trochę mleka i dokładnie wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować i na gotujące się wylać przygotowany budyń, zagotować i wystudzić.
Margarynę utrzeć i cały czas ucierając, dodawać zimny budyń oraz sok z cytryny – masa powinna być pulchna.
Ja najczęściej gotuję 2 budynie na 2 szkl. mleka i dodaję do tego margarynę i czekam, aż się rozpuści. Wtedy taki ciepły budyń po lekkim ostudzeniu wylewam na ciasto.

Dodatkowo:
paczka okrągłych biszkoptów
2 czerwone galaretki
polewa do ciast lub lukier

Galaretkę rozrobić w 2 szklankach gorącej wody. Jeden placek posmarować masą budyniową, ułożyć na niej biszkopty maczane w tężejącej galaretce. Następnie przykryć drugim plackiem, lekko dociskając całość, na końcu polać polewą bądź lukrem.

Fot. Gabi

Podobne wpisy