Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami
Chyba zaczynam lubić robienie surówek. Powoli orientuję się, co do czego dodać, żeby osiągnąć pożądany smak. Ale zdecydowanie najbardziej lubię chrupkość, jakieś dodają orzechy w surówce. W tym przypadku całości dopełnia jeszcze słodko-ostry sos. Powstała surówka z kapusty pekińskiej – niemalże idealna.
Składniki
1/2 kapusty pekińskiej1 czerwona papryka2 dymki ze szczypiorkiem1/2 pęczka natki pietruszki1/3 szkl. uprażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)
Dressing
2 łyżki octu ryżowego (lub octu z białego wina)2 łyżeczki musztardy Dijon1/2 łyżki miodu3-4 łyżki oliwy1 łyżeczka startego imbirusól, pieprz
Z kapusty wydzielamy poszczególne liście, dokładnie je płuczemy, osuszamy i siekamy drobno. Dodajemy pokrojoną paprykę (oczywiście także umytą i pozbawioną pestek), posiekaną dymkę, szczypior i natkę pietruszki.
Łączymy wszystkie składniki dressingu i dodajemy do surówki, dokładnie mieszając. Posypujemy surówkę orzechami.
Źródło: Filozofia Smaku