Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami

Surówka z kapusty pekińskiej z orzechami

Chyba zaczynam lubić robienie surówek. Powoli orientuję się, co do czego dodać, żeby osiągnąć pożądany smak. Ale zdecydowanie najbardziej lubię chrupkość, jakieś dodają orzechy w surówce. W tym przypadku całości dopełnia jeszcze słodko-ostry sos. Powstała surówka z kapusty pekińskiej – niemalże idealna.

Składniki

1/2 kapusty pekińskiej
1 czerwona papryka
2 dymki ze szczypiorkiem
1/2 pęczka natki pietruszki
1/3 szkl. uprażonych orzeszków ziemnych (niesolonych)

Dressing

2 łyżki octu ryżowego (lub octu z białego wina)
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżki miodu
3-4 łyżki oliwy
1 łyżeczka startego imbiru
sól, pieprz

Z kapusty wydzielamy poszczególne liście, dokładnie je płuczemy, osuszamy i siekamy drobno. Dodajemy pokrojoną paprykę (oczywiście także umytą i pozbawioną pestek), posiekaną dymkę, szczypior i natkę pietruszki.

Łączymy wszystkie składniki dressingu i dodajemy do surówki, dokładnie mieszając. Posypujemy surówkę orzechami.

Źródło: Filozofia Smaku

Podobne wpisy