• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta z owocami

Porzeczkowiec

13 lutego 2015 • 2  

Poleca: Gosia
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Gosia

Ostatnio przestałam piec ciasta biszkoptowe ze względu na to, że są jednak dosyć suche. Ale – jak się okazuje – nie wszystkie! Kiedyś już piekłam tego porzeczkowca i postanowiłam znowu gości tym poczęstować, bo to ciasto jest genialne. Cudownie wilgotne, a słodycz łamana jest smakiem porzeczek. 

Składniki:
Ciasto:
(na formę o wymiarach 25×35 cm)
3/4 szkl. oleju
0,5 szkl. wody
1 szkl. cukru
5 łyżek kakao
5 jajek (trzeba oddzielić białka od żółtek)
0,5 szkl. drobnego cukru
1,5 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Olej, wodę, 1 szklankę cukru i kakao (czyli 4 pierwsze składniki) umieszczamy w garnuszku, zagotowujemy do rozpuszczenia cukru i studzimy.

Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodawając drobny cukier do wypieków (cały czas ubijajamy, aż masa będzie sztywna i lśniąca). Dodajemy żółtka i ubijamy do konsystencji kremowej pianki. Do ubitych jajek wlewamy ostudzoną, przygotowaną w garnuszku masę i mieszamy delikatnie.

Na końcu dodajemy mąkę, proszek i sodę i delikatnie mieszamy.

Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka), a następnie studzimy w wyłączonym, uchylonym piekarniku.

Ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Krem z serka kremowego:
200 g masła
500 g serka (u mnie biały serek kanapkowy)
5 łyżek cukru pudru

Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy stopniowo ser, cały czas miksując, aż składniki się połączą.

Krem śmietankowy:
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzone) lub 4 łyżki serka mascarpone (ja wykorzystałam żelatynę)

Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz żelatynę/mascarpone.

Dodatkowo:
1,5 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
ok. 50 g czekolady (do posypania)

Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy połową dżemu. Na to wykładamy masę z serka kremowego. Na górę dajemy drugi blat ciasta, który smarujemy pozostałym dżemem. Na to masa ze śmietany. Na samą górę ścieramy na tarce czekoladę.

PS. Kiedy pierwszy raz piekłam to ciasto, dodatkowo nasączyłam biszkopty przed przełożeniem masami. Teraz tego nie robię. Nasączone zrobiło się zdecydowanie za mokre. Jest dostatecznie wilgotne bez dodatkowego nasączania.

#czekolada, #kakao, #kremówka, #porzeczki, #serek
• Pączki błyskawiczne z serka homogenizowanego Poprzedni
Tarta czekoladowa z granatem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Placuszki z rabarbarem na kwaśnej śmietanie  

10 maja 2015

Schab pieczony w sosie śmietanowo-koperkowym  

25 czerwca 2013

Muffinkowe mini-lazanie  

30 marca 2013

2 komentarze

  1. Asa_6niebo

    on 13 lutego 2015 at 19:57
    Odpowiedz

    od niedawna to jedno z moich ulubionych ciast:)

    • eva

      on 14 lutego 2015 at 13:20
      Odpowiedz

      Zachęcamy do dodania swojego zdjęcia ciasta 🙂 Za pomocą żóltego znaczka Cook'd na dole przepisu.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda