||

Tort pszczółka

Poleca: Iwona

Fot. Iwona

Ciasto-poezja. Jest po prostu pyszne. Połączenie ciasta kokosowego z ciemnymi biszkoptami i masą z wisienkami sprawia, że często wraca się do tego przepisu. A gdy wcześniej robi się tort prezydent, to jest okazja wykorzystać białka, które po nim pozostały. Ciasto, które po prostu trzeba zrobić. Gwarantuję, że będzie częstym bywalcem do kawy.

Składniki:
ciemny biszkopt, który dzielimy na 2 części

Ciasto bezowe:
6 białek
200-250 g cukru
250 g wiórków kokosowych

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i wiórki kokosowe – zmiksować lub wymieszać trzepaczką.
Piec na blaszce średniej wielkości, dobrze natłuszczonej, ok. 35-40 min. w temp. 140 stopni.

Masa:
1/2 l mleka
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (z cukrem)
1 płaska łyżka mąki pszennej
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 kostki masła (masła roślinnego lub masła i margaryny)

Połowę mleka zagotować. W reszcie rozpuścić budyń i mąki – dobrze wymieszać. Wlewać powoli na gotujące się mleko i mieszać aż do zgęstnienia. Utrzeć 1,5 kostki masła. Dodawać powoli ostudzony budyń i ucierać.

Do części masy można dodać owoce, np. ananasy.

Placki nasączać (np. mocną herbatą). Przekładać masą w kolejności: biszkopt – masa – beza – masa – biszkopt.
Na masę na dolnym biszkopcie można poukładać wiśnie, wydrylowane, odsączone dokładnie z syropu.

Polewa: 
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao
1/3 kostki margaryny

Cukier i kakao wymieszać, wlać 3 łyżki wrzącej wody i roztopioną margarynę.

Wersja prostsza polewy – rozpuścić czekoladę z 2-3 łyżkami mleka.

Podobne wpisy