|

Krokiety z mięsem z rosołu

Poleca: Gosia

Fot. Gosia

W domu zapanowało choróbsko, a wtedy najlepiej dzieciakom „wchodzi” rosół. No ale my pożeraczami mięsa gotowanego jednak nie jesteśmy, więc trochę go zostało i trzeba je było przerobić na coś innego. Tak się też składa, że po śniadaniu zostało kilka naleśników i krokiety były rozwiązaniem na wykorzystanie wszystkich resztek.

Składniki:
naleśniki

gotowane mięso (u mnie zostało 6 niewielkich „pałek” z kurczaka, co wystarczyło na 6 duuużych krokietów)
cebula
starty żółty ser (ilość według upodobania; jak dla mnie – im więcej, tym lepiej)
sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, ja dodałam również przyprawę do gyrosa, bo daje fajny smak

jajko, bułka tarta, oregano – czyli panierka

Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni. Mięso rozdrobnić (zrobiłam to w malakserze), dodać na patelnię i nadal chwilę smażyć. Przyprawić i dodać ser.
Nałożyć nadzienie na naleśniki, zwinąć. Zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce wymieszanej z oregano. Smażyć do uzyskania złotego koloru.

Fot. Gosia

Podobne wpisy