• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// zupy

Zupa cebulowa

6 marca 2013 • 1  

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Długo szukałam odpowiednio dużych miseczek, które można by zapiekać w piekarniku. Zupę cebulową robiliśmy już dawniej, ale “oszukiwaną”, bo bez zapiekania. Niby nic, a jednak zmienia smak diametralnie! Już się nie mogę doczekać, kiedy zrobię cebulową na winie. Teraz ciągle jakiś abstynent (głównie ja sama) psuje mi plany…

Składniki:
bulion (ja robię zazwyczaj na cielęcinie, z dodatkiem wołowiny, czasem na kurczaku)
cebule (ile kto lubi – u mnie ok. 4 szt. dużych na ok. 3-4 l bulionu)
masło do podsmażenia cebulki (idealne by było klarowane)
białe wino wytrawne (300 ml na 1 l bulionu)
bagietka lub chleb tostowy
starty ser żółty

Gotujemy bulion. U mnie na mięsie, z dodatkiem korzenia pietruszki, marchewki, selera, z liściem laurowym, pieprzem czarnym, zielem angielskim i jarzynką lub solą.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę (nie musi być drobno krojona), aż przybierze złoty kolor. Ja daję dużo masła – zupa jest wtedy dość tłusta, ale pyszna 🙂
Cebulę dodajemy do bulionu. Dolewamy też wino (nie robię tego, kiedy zupę jedzą dzieci i matki w ciąży lub karmiące albo inni przymusowi abstynenci ;)). Gotujemy ok. pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy tosty – albo w tosterze, jeśli są z chleba tostowego, albo w piekarniku, jeśli to bagietki (przekrojone i posmarowane masłem zapiekamy ok. 10-15 minut w 180 stopniach).

I teraz są dwie opcje – w zależności od tego, czy mamy miseczki do zapiekania w piekarniku, czy nie.
Jeśli nie – zupę nalewamy do talerzy, tosty kroimy w kostkę, osobno stawiamy tarty ser. Każdy w czasie jedzenia dokłada sobie pokrojone grzanki i posypuje je serem.
Jeśli tak – zupę nalewamy do miseczek do zapiekania (ok. 3 chochle na porcję), na wierzchu kładziemy gotowego tosta lub dwa, całość posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na opcji „grill”, ok. 10 minut – aż ser się stopi. Podajemy od razu po wyjęciu. Stawiamy na podkładkach, bo miseczki po wyjęciu z piekarnika są bardzo gorące.

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Thinka

 

Fot. Thinka

 

Ten przepis bierze udział w akcji Cebula w roli głównej na Durszlaku
#cebula
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Blok czekoladowy Poprzedni Blok czekoladowy
Jajecznica ze szpinakiem • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Zielono mi  

16 marca 2013

Pieczone ziemniaki  

15 kwietnia 2014

Tagliatelle z tuńczykiem na ostro  

2 marca 2013

1 komentarz

  1. ariska

    on 7 marca 2013 at 20:54
    Odpowiedz

    gdy ktoś nie ma miseczek do zapiekania można dać grzanki posypać serem i na chwilke przykryć 3 talerzem nie za długo by grzanki nie rozmiekły

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda