|

Zupa cebulowa

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

Długo szukałam odpowiednio dużych miseczek, które można by zapiekać w piekarniku. Zupę cebulową robiliśmy już dawniej, ale „oszukiwaną”, bo bez zapiekania. Niby nic, a jednak zmienia smak diametralnie! Już się nie mogę doczekać, kiedy zrobię cebulową na winie. Teraz ciągle jakiś abstynent (głównie ja sama) psuje mi plany…

Składniki:
bulion (ja robię zazwyczaj na cielęcinie, z dodatkiem wołowiny, czasem na kurczaku)
cebule (ile kto lubi – u mnie ok. 4 szt. dużych na ok. 3-4 l bulionu)
masło do podsmażenia cebulki (idealne by było klarowane)
białe wino wytrawne (300 ml na 1 l bulionu)
bagietka lub chleb tostowy
starty ser żółty

Gotujemy bulion. U mnie na mięsie, z dodatkiem korzenia pietruszki, marchewki, selera, z liściem laurowym, pieprzem czarnym, zielem angielskim i jarzynką lub solą.
Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę (nie musi być drobno krojona), aż przybierze złoty kolor. Ja daję dużo masła – zupa jest wtedy dość tłusta, ale pyszna 🙂
Cebulę dodajemy do bulionu. Dolewamy też wino (nie robię tego, kiedy zupę jedzą dzieci i matki w ciąży lub karmiące albo inni przymusowi abstynenci ;)). Gotujemy ok. pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy tosty – albo w tosterze, jeśli są z chleba tostowego, albo w piekarniku, jeśli to bagietki (przekrojone i posmarowane masłem zapiekamy ok. 10-15 minut w 180 stopniach).

I teraz są dwie opcje – w zależności od tego, czy mamy miseczki do zapiekania w piekarniku, czy nie.
Jeśli nie – zupę nalewamy do talerzy, tosty kroimy w kostkę, osobno stawiamy tarty ser. Każdy w czasie jedzenia dokłada sobie pokrojone grzanki i posypuje je serem.
Jeśli tak – zupę nalewamy do miseczek do zapiekania (ok. 3 chochle na porcję), na wierzchu kładziemy gotowego tosta lub dwa, całość posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, na opcji „grill”, ok. 10 minut – aż ser się stopi. Podajemy od razu po wyjęciu. Stawiamy na podkładkach, bo miseczki po wyjęciu z piekarnika są bardzo gorące.

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Ewa

 

Fot. Thinka

 

Fot. Thinka

 

Ten przepis bierze udział w akcji Cebula w roli głównej na Durszlaku

Podobne wpisy