Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki
![]() |
Fot. Ewa |
Niezawodne Moje Wypieki i znów ciasto doskonałe. Połączenie brownie z mascarpone i delikatnym posmakiem kawy. Po prostu pyszne!
Składniki:
Brownie:
200 g miękkiego masła
180 g cukru
3 jajka
200 g czekolady gorzkiej, roztopionej i przestudzonej
120 g mąki
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szkl. gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka po jednym i miksujemy. Dodajemy czekoladę roztopioną i przestudzoną, a na koniec mąkę, kawę i likier – wszystko miksujemy.
Tiramisu:
500 g mascarpone
100 g cukru
2 jajka
2 łyżki likieru Amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody
Wszystkie składniki miksujemy – tylko do połączenia, krótko.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma kwadratowa 25×25 cm) przekładamy 3/4 ciasta brownie. Na nie wylewamy całość masy tiramisu. Na wierzch wykładamy resztę ciasta brownie i patyczkiem do szaszłyków rysujemy esy-floresy, łącząc obie masy.
Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 minut (nie dłużej), aż na wbitym w ciasto patyczku nie będzie surowego ciasta (nie musi być całkiem czysty).
5 komentarzy
gin
on 29 listopada 2014 at 22:24Musiało smakować bajecznie 🙂
Monika
on 27 listopada 2014 at 17:51Jak dla mnie to idealne połączenie smaków.
eva
on 27 listopada 2014 at 21:10A trafiłam na nie przypadkiem, szukając sposobów wykorzystania serka mascarpone, który miałam w lodówce 🙂 Warto było 🙂
Justyna Żak
on 27 listopada 2014 at 17:43świetny pomysł, zdecydowanie zapisuje, uwielbiam brownie, nie odpuściłabym sobie takich smakołyków:)
eva
on 27 listopada 2014 at 21:10Koniecznie! Jest naprawdę pyszne 🙂