• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// ciasta czekoladowe// serniki

Brownie tiramisu

27 listopada 2014 • 5  

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

Niezawodne Moje Wypieki i znów ciasto doskonałe. Połączenie brownie z mascarpone i delikatnym posmakiem kawy. Po prostu pyszne!

Składniki:
Brownie:
200 g miękkiego masła
180 g cukru
3 jajka
200 g czekolady gorzkiej, roztopionej i przestudzonej
120 g mąki
1 łyżka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1/5 szkl. gorącej wody
1 łyżka likieru Amaretto

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka po jednym i miksujemy. Dodajemy czekoladę roztopioną i przestudzoną, a na koniec mąkę, kawę i likier – wszystko miksujemy.

Tiramisu:
500 g mascarpone
100 g cukru
2 jajka
2 łyżki likieru Amaretto
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody

Wszystkie składniki miksujemy – tylko do połączenia, krótko.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma kwadratowa 25×25 cm) przekładamy 3/4 ciasta brownie. Na nie wylewamy całość masy tiramisu. Na wierzch wykładamy resztę ciasta brownie i patyczkiem do szaszłyków rysujemy esy-floresy, łącząc obie masy.

Pieczemy w 170 stopniach przez 45-60 minut (nie dłużej), aż na wbitym w ciasto patyczku nie będzie surowego ciasta (nie musi być całkiem czysty).

#alkohol, #czekolada, #kawa, #mascarpone
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Chili con carne z pęczakiem Poprzedni Chili con carne z pęczakiem
Pstrąg pieczony z warzywami • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i serem  

13 kwietnia 2013

Flapjacks “po mojemu”  

22 sierpnia 2013

Surówka z kiszonej kapusty (z dodatkami)  

6 listopada 2013

5 komentarzy

  1. gin

    on 29 listopada 2014 at 22:24
    Odpowiedz

    Musiało smakować bajecznie 🙂

  2. Monika

    on 27 listopada 2014 at 17:51
    Odpowiedz

    Jak dla mnie to idealne połączenie smaków.

    • eva

      on 27 listopada 2014 at 21:10
      Odpowiedz

      A trafiłam na nie przypadkiem, szukając sposobów wykorzystania serka mascarpone, który miałam w lodówce 🙂 Warto było 🙂

  3. Justyna Żak

    on 27 listopada 2014 at 17:43
    Odpowiedz

    świetny pomysł, zdecydowanie zapisuje, uwielbiam brownie, nie odpuściłabym sobie takich smakołyków:)

    • eva

      on 27 listopada 2014 at 21:10
      Odpowiedz

      Koniecznie! Jest naprawdę pyszne 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda