|

Karkówka w sosie śmietanowo-cytrynowym

Poleca: Gabi

Fot. Gabi

Lubię kwaśne jedzenie i moje dzieci też lubią 😉 i często robimy różne mięsa na bazie tego sosu. 
A cały ten ”sos” jest prosty jak budowa cepa.

Składniki:
mięso (karkówka chyba spisuje się tu najlepiej)
400 ml śmietany 18%
sok z połowy cytryny
świeżo posiekana natka pietruszki
oliwa
sól i pieprz

Karkówkę (a właściwie kotlety z karkówki natarte solą i pieprzem) wkładamy do worka i pieczemy w piekarniku. Trwa to godzinę, czasem półtorej – zależy, ile jest mięsa i jak grube są kotlety.
Wyjmujemy, gdy zmięknie, i wrzucamy wszystko razem z tłuszczem, który się wytopił (jeśli jest go bardzo dużo, to odlewamy część), do garnka lub rondla. Zalewamy śmietaną wymieszaną z sokiem z cytryny i natką pietruszki. Czekamy, aż się zagotuje i gotowe!

Podajemy z ziemniaczkami, posypane natką pietruszki.

Podobne wpisy