Blok czekoladowy
Wstyd przyznać, ale smak bloku czekoladowego poznałam dopiero kilka lat temu. Nie pamiętam go z dzieciństwa. Ale teraz nadrabiam zaległości. Nigdy nie mam tyle cierpliwości, żeby pieczołowicie upychać masę czekoladową w formie, więc mój blok czekoladowy jest nierówny, ale smakowi to w niczym nie przeszkadza.
Składniki
200 g masła
0,5 szkl. mleka
1,5 szkl. cukru
4 łyżki kakao
400 g mleka w proszku
2-3 opakowania herbatników (po 200 g)
opcjonalnie bakalie
Masło roztapiamy w garnuszku razem z mlekiem. Dodajemy cukier i kakao – mieszamy, aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia.
Dodajemy stopniowo mleko w proszku i pokruszone herbatniki i miksujemy albo mieszamy drewnianą łyżką, aż masa zgęstnieje.
Przekładamy całość do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, ewentualnie do jednorazowej foremki aluminiowej lub do foremki silikonowej o dowolnym kształcie. Na wierzchu bloku można ułożyć całe herbatniki i wcisnąć je trochę w masę (delikatnie – żeby się nie połamały). Po odwróceniu bloku będą stanowiły podstawę ciasta.
Blok chłodzimy w lodówce.
Uwaga! Do zrobienia bloku można też wykorzystać roztopione wielkanocne króliczki z czekolady (albo bożonarodzeniowe mikołaje).
Źródło: Wielkie Żarcie