Zupa krem z kukurydzy
Poleca: Iwona
Źródło: „Gotuj. Krok po kroku”
Fot. Iwona |
Nowy numer „Gotuj krok po kroku” i nowe natchnienie. Tym razem pyszna zupka kukurydziana, coś innego niż ciągłe krupniki, rosoły i jarzynowe.
Idealny posiłek dla fanów kukurydzy.
Składniki:
(na 4 porcje)
1 filet z kurczaka lub indyka
puszka kukurydzy
1 cebula
2 ziemniaki
1 ząbek czosnku
1 l bulionu drobiowego
2 łyżki masła
sól, pieprz
oliwa
chleb tostowy na grzanki
Ziemniaki obieramy, umyte kroimy w kostkę. Cebulę drobno tniemy, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na rozgrzanej oliwie, dodajemy ziemniaki i chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Dodajemy pół puszki osączonej kukurydzy i filet z kurczaka pokrojony w kostkę. Całość trzeba jeszcze oprószyć solą i pieprzem, zalać bulionem. Gotować, aż kurczak i ziemniaki będą całkowicie miękkie.
Składniki w garnku dokładnie zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku i dodać resztę kukurydzy.
Mięso nie musi być miksowane, ale dla „mięsnych niejadków” polecam zmiksować.
W międzyczasie z chleba tostowego robimy grzanki i kroimy je w kostkę.
Nalewamy zupkę do miseczek, dodajemy grzanki, można posypać serem żółtym.
Fot. Iwona |