|

Wuzetka

Poleca: Ewa

Fot. Ewa

To najpyszniejsze ciasto mojego dzieciństwa. Pamiętam, że na 18 urodziny zaniosłam do szkoły właśnie wuzetkę. Sama odważyłam się ją zrobić dopiero niedawno. Jak już wyciągnęłam od Mamy przepis dokładniejszy niż „upiecz biszkopty, przełóż je bitą śmietaną i polej czekoladą”. Ale do tej pory nie wiem, dlaczego w zeszycie z przepisami mojej Mamy wuzetka była zapisana jako „W-Z”, a nie „W-Z-K”. I w ogóle – po co te pauzy?!


Składniki:
Ciasto:
3 jajka (osobno białka i żółtka)
75 g cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
60 g mąki
12 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżki wody

Masa:
500 g śmietanki kremówki 30%
1/2 szkl. cukru pudru

Polewa:
80 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego

Białka ubijamy z cukrami (białym i waniliowym) na sztywną pianę. Dodajemy żółtka po jednym i miksujemy na wolnych obrotach. W osobnej misce mieszamy starannie odmierzone mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Powoli dodajemy suche składniki do ciasta i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy wodę i mieszamy.
Wylewamy ciasto na dużą prostokątną blachę. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.
Trzeba upiec 3 (lub 2) takie placki!

Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i przekładamy nią placki. Jeśli mamy tylko dwa – śmietanę dajemy też na wierzch.

Składniki polewy umieszczamy w małym rondelku i podgrzewamy, aż się rozpuszczą i delikatnie zgęstnieją. Trzymamy na kuchence do zagotowania – przy pojawieniu się pierwszym bąbelków zdejmujemy z ognia i od razu polewamy ciasto. Można spokojnie robić polewę z 1,5 porcji, choć podane proporcje też wystarczają.
Jeśli mamy tylko dwa placki i na wierzchu jest bita śmietana – posypujemy ją kakaem.

Fot. Ewa

W formie tortu – posypana pokruszonymi ciasteczkami
Fot. Ewa

Podobne wpisy