• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Drożdżowy koszyk wielkanocny
Wielkanoc

Drożdżowy koszyk wielkanocny

29 marca 2013 • 7  

Kiedy zobaczyłam ten koszyk wielkanocny, pomyślałam, że muszę go zrobić! Zwykle unikam “robótek ręcznych”, bo nie mam do nich ani zdolności, ani cierpliwości. Kiedyś jednak musiał być ten pierwszy raz. Mój drożdżowy koszyk wielkanocny nie jest może najpiękniejszy, może nie jest idealny, ale włożyłam w niego wszystkie moje umiejętności plastyczno-kreatorsko-artystyczne. Wyczerpało mnie to na kilka kolejnych lat…

Składniki

ciasto drożdżowe z przepisu na chałkę (1,5 porcji)
żaroodporna okrągła miska lub forma na babkę bez komina (lub dwie miski/formy o takiej samej średnicy)
folia aluminiowa i papier do pieczenia
jajko do posmarowania ciasta
wykałaczki

Na początek krótka uwaga – to tylko tak skomplikowanie brzmi! Zrobienie tego koszyka jest naprawdę łatwe! Jeśli mi się udało, to każdy będzie umiał to zrobić!

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Ja zrobiłam je w maszynie do pieczenia chleba. Skorzystałam z wypróbowanego setki razy przepisu na chałkę. Oczywiście stosując się do przepisu tylko do momentu pierwszego wyrastania ciasta. Jak już wyrosło – zaczęła się zabawa w zaplatanie koszyka. Najlepiej będzie opisać to w punktach.

Przygotowanie ciasta

1. Bierzemy naszą formę (u mnie – babkowa) i odrysowujemy od niej na papierze do pieczenia koło. Jako że moja babka jest żłobkowana, wyszedł mi “kwiatuszek”, więc połączyłam już ręcznie jego krawędzie w kształt koła. Papier do pieczenia odkładamy – przyda się później.

2. Zewnętrzną część formy obkładamy folią aluminiową. Będą potrzebne dwa kawałki, które nakładamy na formę “na krzyż” i zawijamy na spodzie do środka formy.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Jedna powinna obejmować mniej więcej 1/3 ciasta, druga – oczywiście pozostałe 2/3. Mniejszą część na razie odkładamy (można zawinąć ją w folię, żeby nie wyschła).

4. Większą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm w prostokąt i kroimy na paski o szerokości ok. 1,5 cm (widać je na zdjęciu poniżej). Moje paski są cieniutkie, bo miałam niewiele ciasta i bałam się, że go zabraknie. Paski zwijamy w rulony. I teraz zacznie się zabawa w wyplatanie koszyka jak z wikliny.

Drożdżowy koszyk wielkanocny

Drożdżowy koszyk wielkanocny

5. Z części pasków robimy pionowe “żłobki”. Moje były na tyle długie, że przekładałam je tak, by środek wypadał na górze formy. Paski powinny być trochę za długie – żeby kawałki wystawały poza spód formy. Po pierwsze trochę się skrócą przy zaplataniu, a po drugie zawsze będzie je można potem odciąć (a łatwiej odcinać niż doklejać).

drożdżowy koszyk wielkanocny

6. Kiedy już mamy pionowe żłobkowanie, dociskamy górę ciasta (np. małym rondelkiem), żeby ją spłaszczyć – to będzie spód naszego koszyka, musi być płaski, żeby koszyk stał stabilnie.

7. Teraz wyplatamy poziome paski. Zaczynamy od góry. Staramy się je zaplatać dość ciasno. Paski poziome przeplatamy raz nad, a raz pod pionowymi (to również można podejrzeć na zdjęciu). Jeśli pasek będzie za krótki, doklejamy do niego kolejny, najlepiej ukrywając miejsce łączenia pod pionowym paskiem. I tak aż do samego spodu. Dobrze, żeby pasek na dole był dość szeroki i dotykał podłoża – rant koszyka będzie wtedy w miarę płaski i nie będzie problemu z doczepieniem “obręczy”.

drożdżowy koszyk wielkanocny

8. Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem. Całą konstrukcję kładziemy na blasze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut. Powinno się ładnie zarumienić. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia, na wierzch kładąc jakieś obciążenie (ja dałam mały rondelek, do którego włożyłam kilogramowy worek z mąką).

drożdżowy koszyk wielkanocny

Obręcz koszyka wielkanocnego

9. Teraz przygotowujemy wieniec, który będzie na rancie koszyka – nazwijmy go “obręczą”. Pozostałą 1/3 część ciasta, którą na początku odłożyliśmy, dzielimy na dwie części (znów nierówne – jedna powinna być ciut większa). Większą część rozwałkowujemy i dzielimy na 6 pasków. Z każdych trzech splatamy warkocz. Warkocze łączymy ze sobą i układamy na blasze wyłożonej przygotowanym na samym początku pergaminem. Pergamin układamy wyrysowanym kształtem koła do dołu i warkocz układamy w kształt okręgu właśnie na tym narysowanym wzorze. Końce nie muszą być pięknie połączone – w tym miejscu i tak będą zakryte uchem koszyka. “Obręcz” smarujemy jajkiem i pieczemy przez ok. 15 minut.

Drożdżowy koszyk wielkanocny
Drożdżowy koszyk wielkanocny

10. Kiedy ciasto pieczone na początku porządnie ostygnie, delikatnie zdejmujemy koszyk z formy. Zdejmujemy go razem z folią, którą potem delikatnie usuwamy. Forma będzie nam potrzebna do upieczenia ucha do koszyka.

Uchwyt koszyka

11. Została nam ostatnia część ciasta. Rozwałkowujemy ją, dzielimy na 3 części i splatamy warkocz. Na formę do babki (lub miskę) nakładamy znów folię aluminiową – wystarczy tym razem jeden pasek przez środek. Na tę folię nakładamy warkocz, który będzie uchem koszyka. Smarujemy go jajkiem i pieczemy ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu ściągamy go z formy podobnie jak wcześniej korpus koszyka.

drożdżowy koszyk wielkanocny

Składanie koszyka wielkanocnego

12. Wszystkie elementy łączymy za pomocą wykałaczek. “Obręcz” mocujemy do brzegu koszyka, a potem dopinamy ucho, najlepiej tak, żeby wykałaczki przechodziły przez obręcz i przez koszyk.

I gotowe!

Źródło: Na Miotle

Drożdżowy koszyk wielkanocny

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Duszone piersi z kaczki Poprzedni Duszone piersi z kaczki
Zupa krem z kukurydzy • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Babka piernikowa

Babka piernikowa  

16 listopada 2015
Sałatka na krakersach

Sałatka na krakersach  

28 marca 2015
Babka czekoladowa z wiśniami

Babka czekoladowa z wiśniami  

27 marca 2015

7 komentarzy

  1. Anonimowy

    on 1 marca 2016 at 22:44
    Odpowiedz

    super;) gratuluję;) powoli szukam inspiracji już na Wielkanoc,ale chyba ponowię króliki dr Oetkera z poprzedniego roku;)

    • eva

      on 1 marca 2016 at 23:17
      Odpowiedz

      Też już mam całą listę rzeczy do przetestowania przed Wielkanocą. Chyba braknie mi dni 🙂
      Co to za króliczki? Zaciekawiły mnie 🙂

  2. Ewa P.

    on 29 marca 2013 at 12:05
    Odpowiedz

    Pomysł niestety nie mój. Dzielę się nim dalej i zachęcam do tego samego 🙂

  3. Beata M

    on 29 marca 2013 at 11:10
    Odpowiedz

    Jesteś po prostu niesamowita. Podziwiam szczerze za pomysł i wytrwałość. Czy mogę zapożyczyć przepis? Pozdrawiam

  4. Ewa P.

    on 29 marca 2013 at 10:46
    Odpowiedz

    Syn już chciał go smarować nutella jak się dowiedział że to chalka 🙂

  5. Zapach chleba

    on 29 marca 2013 at 09:06
    Odpowiedz

    Piękny koszyk! A czy będzie konsumowany ze śniadaniem wielkanocnym? 🙂

  6. Agata G.

    on 29 marca 2013 at 08:22
    Odpowiedz

    Podziwiam za wytrwałośc.:)

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda