Tagliatelle z sosem pomidorowym i ricottą
Szybki i smaczny obiad. Coś w sam raz dla niejadka, ale też dobry pomysł na upały – stać przy kuchni długo nie trzeba, a danie jest pożywne i pyszne. Polecam tagliatelle z sosem pomidorowym i ricottą także w wersji z innymi makaronami. Zamiast ricotty można użyć oczywiście dowolnego serka kanapkowego.
Składniki
300 g makaronu tagliatelle
250 g serka ricotta
500 g passaty pomidorowej
pół cebuli
ząbek czosnku
garść startego żółtego sera
sól, pieprz, oregano, bazylia
oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente.
Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie passatę pomidorową, serek ricotta, połowę żółtego sera i przyprawy. Wszystko mieszamy i dusimy chwilę na małym ogniu.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem i już na talerzach posypujemy resztą żółtego sera.
Źródło: Smakowite