|

Bitki wołowe w sosie

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Składniki:
kawałek ładnej wołowiny (mój miał około 800 gram)
kostka rosołowa wołowa (używam kostki Maggi do rozkruszania)
odrobina mąki
pieprz, vegeta
czosnek granulowany
prażona cebulka
woda do podlewania
(zamiast wody i kostki można użyć rosołu, jednak ja nie gotuję czystych „solówek”, dlatego używam kostki rozkruszanej)

Mięso pokroić jak na kotlety i delikatnie rozbić ręką. Popieprzyć i oprószyć mąką. W głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia i wyłożyć mięso. Podsmażyć z obu stron. Zmniejszyć ogień i delikatnie podlane mięso dusić pod przykryciem, mieszając co jakiś czas i podlewając w razie konieczności. Doprawić kostką, czosnkiem i dorzucić cebulkę prażoną. Dusić do miękkości – u mnie było to około 30 min.

Fot. Antylopka

Podobne wpisy