||

Makaron z ciecierzycą


Fot. Ewa

Nie przepadam za ciecierzycą, rzadko przygotowuję ją na obiad. I w zasadzie nie mam pojęcia dlaczego, bo jej smak w niczym mi nie przeszkadza. Co więcej, o dziwo, nie przeszkadza też moim dzieciom. Chociaż może to kwestia makaronu. Moi makarono-żercy są w stanie wchłonąć z nim dosłownie wszystko. A ja oczywiście skrzętnie to wykorzystuję i przemycam warzyw, ile się da 🙂

Składniki:
(na 2 porcje)
dowolny makaron
1/2 puszki ciecierzycy
1 puszka pomidorów
1 cebula
2 ząbki czosnku
30 g sera feta
sól, pieprz, słodka papryka, ulubione zioła

Makaron gotujemy al dente.
W międzyczasie na maśle klarowanym lub oliwie podsmażamy na złoto posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory i doprawiamy. Smażymy całość przez ok. 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i smażymy kolejne 5 minut.

Na talerzach rozkładamy makaron, polewamy sosem i posypujemy pokruszoną fetą.

Poleca: Ewa
Źródło: Moja Galeria Smaku

Podobne wpisy