|

Karpatka

Poleca: Krolcia
Źródło: Sprawdzone przepisy Babci Marysi

Fot. Krolcia

Składniki:
Ciasto:
1 szkl. wody
125 g margaryny
4 duże jajka (lub 5 małych)
1 szkl. mąki

Krem:
3 szkl. mleka
2 budynie waniliowe
cukier wanilinowy
250 g masła
3 łyżki cukru

Ciasto
Rozpuszczamy margarynę w wodzie i zagotowujemy całość. Wsypujemy mąkę i mieszamy trzepaczką, dalej gotując. Gotujemy, aż masa będzie szklista. Studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy po jednym jajko i miksujemy. Ciasto przekładamy do dwóch dużych prostokątnych blaszek (25 x 40 cm) wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Pieczemy w 210 stopniach 30 minut i potem w 150 stopniach jeszcze 15 minut. Jeśli mamy większą blaszkę, czas pieczenia może być krótszy.

Krem
Zagotowujemy 2 szkl. mleka z cukrem i cukrem waniliowym (mieszamy, żeby cukry się rozpuściły). W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie i wlewamy na gotujące się mleko. Mieszamy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystudzenia.
Mikserem ucieramy masło i dodajemy do niego stopniowo ostudzony budyń. Kremem przekładamy placki. Na wierzchu oprószamy ciasto cukrem pudrem.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy