Poleca: Ewa
Źródło: Kulinaria Ewy
![]() |
Fot. Ewa |
Jesień idzie. Jakoś tak nagle. Zimno się zrobiło i deszczowo. Trzeba zacząć się rozgrzewać. Jarmużowa zupa przyda się też jako solidna dawka witamin. Nie ma czasu na chorowanie! 🙂
Składniki:
2 marchewki
1/2 selera
1 pietruszka
1 cebula
1/2 pora
2 ząbki czosnku
300 g jarmużu
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Marchew, selera, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek obieramy, kroimy na kawałki (mogą być duże) i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kilka kulek ziela angielskiego i 1-2 liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu maksymalnie przez godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy warzywa, zostawiając jedynie pora i czosnek (można też zostawić w zupie i na koniec zmiksować wszystkie warzywa). Dodajemy umyty i posiekany jarmuż. Gotujemy jeszcze przez 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy.
2 komentarze
Natalia Pałac
on 8 września 2015 at 20:17takiej zupki jeszcze nie widziałam
eva
on 13 września 2015 at 22:21Może nie powala smakiem, ale za to jaka jest zdrowa 🙂