|

Filet drobiowy w cieście francuskim

Poleca: Krolcia
Źródło: Moje Co Nieco

Fot. Krolcia

Sprawdzone już wielokrotnie u nas danie. Zamiast indyka (jak w oryginalnym przepisie) w środek wkładam pierś z kurczaka. Niby zwykły kurak, a jednak coś innego, bardziej wyjściowe danie.


Składniki:
2 filety drobiowe
opakowanie ciasta francuskiego
2 plastry szynki
2 plastry sera żółtego
sól, pieprz, czosnek
jajko

Filety doprawiamy i schładzamy w lodówce ok. 15 minut. Ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Na środek każdej części kładziemy filet, a na nim plaster szynki i sera. Po bokach ciasta nacinamy paski, prostopadle do fileta. Zakładamy paski na przemian na filet, tworząc warkocz.

Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Fot. Krolcia

Fot. Krolcia

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
Czas na ciasto francuskie

Podobne wpisy