Wstążki z dwoma sosami
Poleca: Ewa
Źródło: Makaron. Dania tradycyjne i nowe pomysły
Fot. Ewa |
Sos czerwony mnie specjalnie nie zachwycił – taki zwyczajny, pomidorowy. Ale biały jest pyszny, szczególnie migdały dodają mu smaku. Do tego danie ciekawie wygląda i można pokombinować ze sposobami jego podania.
Składniki:
makaron tagliatelle
Sos czerwony:
2 szalotki
4 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz, bazylia
Sos biały:
60 g masła
400 g filetu drobiowego
90 g płatków migdałów lub posiekanych całych migdałów
300 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
sól, pieprz
Sos czerwony
Posiekane szalotki i czosnek podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy pomidory, koncentrat, liście laurowe i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy ok. 20 minut, aż sos trochę odparuje.
Sos biały
Masło roztapiamy na patelni. Dodajemy pokrojony w małą kostkę filet z kurczaka i migdały i obsmażamy ok. 5 minut. W osobnym garnuszku podgrzewamy jogurt lub śmietanę – ok. 10 minut. Przelewamy na patelnię z mięsem, doprawiamy.
Podajemy z makaronem ugotowanym al dente.